Simptomele bolii Alzheimer apar mai devreme decât în trecut
'Primul semn ar fi uitările de rutină - lapsus - dacă sunt prea dese, imposibilitatea de a respecta un program stabilit, lipsa de memorie a numelor proprii într-un context, nerespectarea programului zilnic. Aici vorbim de o îmbătrânire cerebrală precoce. Ea trebuie tratată de un specialist, pentru că fiecare dintre noi îmbătrânim diferit, în funcţie de modul fiecăruia de trai', a explicat dr. Luiza Spiru.
În România sunt diagnosticaţi cu Alzheimer 250.000-300.000 de pacienţi şi, conform studiilor recente, acest număr ar putea creşte cu 15% până în 2015. Factorii care pot conduce la îmbătrânirea cerebrală sunt disfuncţiile hormonale, accidentele, tulburările de nutriţie.
Potrivit conf.dr.Luiza Spiru, exerciţiul cerebral şi cel intelectual contribuie la menţinerea tinereţii cerebrale, dar şi eliminarea sentimentelor negative, precum ura sau egoismul, care afectează negativ partea corticală emoţională.
Rapoartele de studii arată că în România bolile de memorie sunt subdiagnosticate, nu există un Plan Naţional de Prevenire a bolilor de memorie, medicii şi asistenţii medicali se plâng că nu sunt bine specializaţi în domeniu.
În 2025 se prognozează că populaţia în vârstă va reprezenta 40% din totalul populaţiei României, iar impactul bolilor de memorie asupra individului şi asupra societăţii va creşte exponenţial.
Printre cauzele care au determinat scăderea vârstei apariţiei şi manifestărilor bolii Alzheimer sunt depresiile netratate la timp, tulburările afective, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de comunicare, dezechilibrele hormonale, traumatismele cranio-cerebrale, stresul profesional şi social, automedicaţia necorespunzătoare. /Agerpres/