Europa de Est caută remedii pentru medicamentele contrafăcute
''Doar o singură ţară, sau o singură organizaţie, nu poate lupta în mod eficient. Este nevoie de o sinergie a eforturilor, deoarece avem de-a face cu reţele ale crimei organizate'', a declarat Steve Allen, director al Pfizer Global Security, divizie însărcinată cu combaterea acestui flagel. Pornind de la absenţa totală de ingrediente active până la de 8.000 ori doza normală, conţinutul de medicamente contrafăcute include uneori metale grele, arsenic, tinctură pe bază de plumb sau pulbere de cărămidă. Potrivit declaraţiilor lui Allen, 63 milioane de comprimate şi fiole contrafăcute au fost confiscate din 2004. ''Nu este decât partea vizibilă a icebergului'' a precizat el.
Considerate ca fiind fără riscuri şi foarte profitabile, afacerile cu medicamente contrafăcute atrag din ce în ce mai mulţi traficanţi de droguri. Metodele de aprovizionare sunt aceleaşi, dar nu şi pedepsele, a afirmat Allen, exprimându-şi regretul în legătură cu laxismul unor ţări. Uneori, drogurile şi medicamentele contrafăcute merg împreună, o dovadă în acest sens fiind capturarea, în cursul aceleiaşi operaţiuni în Turcia, a 6.000 de comprimate contrafăcute de Viagra, a 378.000 de tablete de ecstasy şi ingrediente pentru fabricarea a 51 de kg de heroină.
''Există o rută a Balcanilor pentru medicamentele contrafăcute, aceeaşi ca pentru droguri'', a declarat Karolyi Szer, un vameş ungar. Gabriel Turcu, partener din cadrul REACT, reţea europeană specializată în lupta împotriva contrafacerii, a subliniat că Europa de Est a făcut progrese în domeniu, îndeosebi înăsprindu-şi legislaţia. În România, primele condamnări la pedepse cu închisoarea au fost recent pronunţate. ''În urmă cu câţiva ani, judecătorii nu vedeau diferenţa dintre un tricou şi un medicament contrafăcut. În prezent, percepţia lor s-a schimbat'', a declarat el, opinând că ţările de la frontiera de est a Uniunii Europene se confruntă în continuare cu ''provocări majore'' şi că statele dezvoltate nu sunt nici ele ferite.
''Medicamente contrafăcute au fost detectate pe canalele legale de distribuţie din 45 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie şi Canada'', s subliniat Rubie Mages, directoare pentru strategie al Pfizer Global Security.
În prezent, majoritatea vânzărilor, cu riscurile pe care le comportă, se fac pe Internet. Potrivit OMS, există riscul de unul la doi ca medicamentele achiziţionate online să fie contrafăcute.