Medicii care acordă eronat grade de invaliditate pentru pensie - sancţionaţi mai uşor
Astfel, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, din cadrul INEMRCM, va avea inclusiv competenţa de a propune directorului general al INEMRCM şi, după caz, directorului executiv al Casei teritoriale de pensii sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale şi a normelor metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate. De asemenea, Consiliul va putea sesiza Colegiul Medicilor în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic.
Prin modificările aduse, se stabileşte obligatoriu arondarea teritorială a serviciilor şi a cabinetelor de expertiză medicală din fiecare judeţ, respectiv din municipiului Bucureşti, pentru a putea realiza cu mai mare acurateţe şi în mod unitar controlul încadrării în grade de invaliditate, precum şi pentru a diminua situaţiile în care deciziile de încadrare sunt emise fără a ţine seama de domiciliu, prin apelarea subiectivă la anumiţi medici experţi ai asigurărilor sociale.
În cadrul caselor teritoriale de pensii se pot înfiinţa comisii de avizare şi verificare constituite din medici experţi ai asigurărilor sociale în vederea derulării unor acţiuni de control având ca obiect corectitudinea încadrării în grade de invaliditate, a menţionat sursa citată.
Prin noul regulament s-au stabilit şi atribuţiile comisiilor de avizare şi control din cadrul INEMRCM, în vederea eliminării posibilităţilor facile de pensionare pe motiv de invaliditate.
Astfel, Comisiei Superioare de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul INEMRCM i-au fost atribuite competenţe sporite şi va putea analiza şi aviza din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare, va putea reexpertiza cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control.
Comisia va putea soluţiona contestaţiile depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de comisiile de avizare şi control.
Decizia a fost luată în condiţiile în care, din cele 142.240 de dosare verificate până în prezent, s-a constatat că 1.711 persoane nu obţinuseră acest drept în mod legal şi, prin urmare, şi-au pierdut pensia, a precizat Guvernul.