Vânzări de aproape 10 miliarde de dolari de medicamente contrafăcute în Europa
'Medicamentele contrafăcute pot avea un aspect similar cu cele originale, dar sunt produse de cele mai multe ori de persoane care nu au calificarea necesară, în condiţii neigienice. Medicamentele contrafăcute pot avea prea mult, prea puţin sau deloc din substanţa activă pe care în mod normal o conţine medicamentul original. Astfel că medicamentele contrafăcute pot şi chiar fac mult rău sănătăţii pacienţilor. De multe ori acestea cauzează moartea pacienţilor', a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general Global Security Pfizer, Steve Allen.
El a susţinut că au fost descoperite în perioada 2004-2010 în 92 de ţări 63 de milioane de tablete şi fiole contrafăcute, precum şi substanţă activă care ar fi putut fi folosită pentru fabricarea ilegală a încă 64 de milioane de tablete şi fiole. Acesta a precizat că nu au fost găsite medicamente contrafăcute în farmaciile din România şi nici nu există cazuri de fabricare în mod ilegal a medicamentelor. Steve Allen a mai spus că au fost găsite în laboratoarele ilegale care produceau medicamente contrafăcute metale grele, arsenic, vopsea de plumb, ceară de parchet, praf de cărămidă, acid boric.
Richard Hirst de la agenţia de detectivi Moravia Consultants a arătat că medicamentele contrafăcute se vând prin intermediul farmaciilor online, prin anunţurile online pe portalele locale, în cluburi şi centre de fitness.
Avocatul Gabriel Turcu, reprezentantul asociaţiei REACT, a spus că internetul va rămâne pentru perioada următoare principalul canal de distribuire a produselor contrafăcute.
'În România sunt 9 cazuri penale pe contrafacere de medicamente. Dintre acestea 3 sunt în instanţă, iar o persoană a ajuns în închisoare', a precizat avocatul.