La Strasbourg se dezbate Directiva Uniunii Europene privind concediul de maternitate
În opinia sa, dispoziţia privind plata integrală trebuie asigurată fără alte plafoane sau restricţii, pe întreaga durată a concediului de maternitate, ca o garanţie privind egalitatea de fond şi, totodată, inexistenţa unor penalizări. ''Remunerarea în timpul concediului de maternitate nu poate fi disociată de problema mai amplă a diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi, pentru că reducerile de remunerare în timpul concediului de maternitate (specifice pentru femei) contribuie în mod semnificativ la inegalitatea între femei şi bărbaţi, pe tot parcursul vieţii'', subliniază preşedinta Organizaţiei de femei a UNPR.
Totodată, Barna pledează pentru acordarea concediului de maternitate de 20 de săptămâni care oferă femeilor posibilitatea de a alege între prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind alăptarea şi care asigură posibilitatea de a se recupera după naştere şi de a nu-şi reduce şansele pe piaţa forţei de muncă. Ea susţine protejarea drepturilor mamelor care au născut de curând şi necesitatea ca, atunci când se întorc la muncă, să fie în centrul oricărei noi legislaţii europene.
Deputatul UNPR consideră că măsurile propuse în propunerea de revizuire contribuie la consolidarea drepturilor mamelor care alăptează şi la protejarea lor cu privire la lucrul în ture de noapte, orele suplimentare, precum şi de la concediere şi reprezintă un punct central al noii legislaţii şi un pas important spre crearea unui mediu de lucru în întreaga Europă, care să ia în serios ciclurile de viaţă şi nevoile femeilor.
''Organizaţia de Femei a UNPR consideră orice discuţie legislativă privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale femeilor ca parte a unei dezbateri mai largi cu privire la modul în care Europa poate face egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi o realitate. Măsurile luate în propunerile de revizuire a Directivei privind concediul de maternitate sunt esenţiale pentru a ne asigura că femeile din Europa devin parte a unei pieţe a muncii care să ia în serios alegerile lor de viaţă, mai degrabă decât marginalizarea atunci când au copii, pentru a contribui la o cotă mai egală a responsabilităţilor familiale între femei şi bărbaţi şi, în cele din urmă, la o societate mai egală'', a conchis Eugenia Barna, adăugând şi încrederea în sprijinul europ arlamentarilor români.
Propunerea de revizuire a Directivei Uniunii Europene privind concediul de maternitate se va dezbate în sesiunea plenară a Parlamentului European care va avea loc în perioada 19-20 octombrie, la Strasbourg.