Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice
Pacienţii bolnavi de poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecţiuni dermatologice.
''Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă a celor afectaţi cu 5-10 ani, de aceea trebuie să atragem atenţia asupra simptomelor timpurii ale bolii, astfel încât oamenii să se prezinte la medic imediat ce observă aceste manifestări'', a subliniat dr. Codreanu. El a precizat că există o prejudecată potrivit căreia bolile reumatice ar afecta numai persoanele în vârstă, dar este greşită, deoarece bolile reumatice apar începând cu vârsta copilăriei, până la vârste înaintate, pentru fiecare categorie fiind un tip de boală.
''La persoanele mai tinere, cele mai frecvente sunt spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, grupa de vârstă afectată este între 35 -40 de ani. Artrozele sunt mai frecvente la persoanele vârstnice', a explicat medicul. Potrivit acestuia, o explicaţie a faptului că vârsta la care apar aceste boli a coborât spre vârste tinere ar fi posibilităţile de diagnostic prin noile tehnici de investigare imagistice, analizele de imunologie. Dr. Codreanu a atras atenţia că printr-un diagnostic timpuriu se poate scăpa de boală, în prezent existând ''tratamente ţintite cu medicamente performante''.
Ziua Mondială a Artritei s-a desfăşurat în acest an, în întreaga lume, sub sloganul 'Let's work together!'.
Bolile reumatice însumează peste 200 de afecţiuni, care afectează peste 100 milioane de persoane, de toate vârstele, din Europa. Potrivit statisticilor, 30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, care reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică din Europa. Până la o treime din bolnavii cu probleme musculo-scheletice nu solicită ajutor medical, în ciuda durerii zilnice şi, totodată, până la o treime din bolnavii cu durere musculo-scheletică nu se prezintă la medic decât după un an de la debutul suferinţei reumatice, iar o jumătate dintre bolnavii cu durere musculo-scheletică nu primesc tratament adecvat.