Trei sferturi dintre români consideră că medicii nu primesc un salariu corect
Pe de altă parte, doar 36% dintre intervievaţi doresc ca medicii să lucreze exclusiv la stat sau privat.
Potrivit concluziilor studiului, remuneraţia personalului medical se reflectă şi în problematica oferirii de stimulente financiare angajaţilor din sistemul de sănătate. '43% dintre respondenţi recunosc că au fost nevoiţi să ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a primi îngrijire. Practica este întâlnită cel mai frecvent la respondenţii între 18 şi 35 de ani şi mai puţin în Transilvania. Medicii curanţi şi asistentele sunt categoriile de personal cărora cetăţenii le acordă cel mai des stimulente financiare - 83%. Aceştia sunt secondaţi de infirmiere - 76% şi medicii anestezişti 65%', evidenţiează realizatorii sondajului.
Din punct de vedere al asistenţei medicale, 95% dintre respondenţi au afirmat că sunt înscrişi la un medic de familie, iar 81% dintre aceştia consideră că le este acordat suficient timp pentru consultaţii. Pe de altă parte, un sfert dintre respondenţi au răspuns afirmativ la întrebarea 'V-aţi schimbat vreodată medicul de familie', cea mai mare parte a pacienţilor (peste 70%) păstrându-şi acelaşi medic de familie.
Sondajul a fost realizat de IRES în două etape: în perioada 29-30 aprilie 2010 pe un eşantion de 1.754 indivizi majori, cu o eroare de ± 2,5% şi în perioada 29-30 septembrie 2010 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.416 indivizi majori cu eroare maximă tolerată de ± 2,8%./Agerpres/