Pacienţii sunt mulţumiţi de medicii din România, dar nesatisfăcuţi de sistemul sanitar de stat
De asemenea, 73% dintre pacienţii care au participat la cercetarea IRES au afirmat că nu au primit niciodată vreun diagnostic greşit, în timp ce peste 20% au declarat că au primit cel puţin un diagnostic eronat. În schimb, trei sferturi dintre respondenţi au arătat că sunt mulţumiţi în mică măsură sau în foarte mică măsură de serviciile medicale din România în raport cu sumele plătite la asigurările de sănătate. De asemenea, circa două treimi dintre cei chestionaţi au recunoscut că au fost nevoiţi să-şi cumpere singuri măcar o parte dintre medicamente, atunci când au fost internaţi în spital.
'Românii s-au obişnuit cu starea de precaritate şi deficienţele din sistemul medical românesc, percepţiile lor actuale asupra sistemului au ca referinţă experienţele trecute cu acelaşi sistem, astfel încât modul în care se raportează la sănătate este unul mai degrabă moderat', interpretează IRES rezultatele cercetării. În priviţa activităţii actualului ministru al Sănătăţii, Attila Cseke, respondenţii au reţinut printre cele mai bune măsuri ale acestuia descentralizarea sistemului medical, aspect indicat de 15% dintre participanţii la sondaj, şi deblocarea posturilor din sănătate, cerută, de ministru, Guvernului - 10% dintre răspunsuri.
Ideea enunţată de ministru, însă neaplicată, de a taxa suplimentar alimentele de tip fast-food, nu s-a bucurat decât de 7% dintre opţiuni. La polul opus, interzicerea substanţelor halucinogene a fost apreciată de cei mai mulţi dintre respondenţi, 18%. Deşi descentralizarea spitalelor se bucură de apreciere, 70% dintre respondenţi consideră că ministrul Sănătăţii trebuie să răspundă direct pentru calitatea serviciilor medicale din România.
Sondajul a fost realizat în două etape: în perioada 29-30 aprilie 2010 pe un eşantion de 1.754 persoane, cu o marjă de eroare de ± 2,5%, şi în perioada 29-30 septembrie 2010 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.416 persoane. Eroarea maximă tolerată a fost de ± 2,8%, menţionează IRES./Agerpres/