Timişoara va avea unicul institut naţional de terapii genice şi celulare de tratare a cancerului
Managerul general al Spitalului, prof. dr. Gheorghe Nodiţi, a declarat, într-o conferinţă de presă, că valoarea totală a proiectului este de 54.389.610 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 38.909.200 lei. 'Centrul va grupa 35 de specialişti, care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară şi terapii celulare pentru bolnavii de leucemii şi alte boli hematologice. Terapiile celulare sunt, în momentul de faţă, cele mai avansate terapii în tratarea cancerului, fiind considerate ultimul tip de medicament în această boală', a explicat prof. dr. Carmen Bunu, managerul adjunct de proiect. Aceasta a subliniat că, folosind terapiile celulare, considerate 'medicamentul secolului XXI', se vor face testări pe pacienţii cu cancer.
'Centrul va avea ceea ce numim 'clean room' sau 'camera albă' care va permite manipularea celulelor şi folosirea lor în terapii umane. Practic, acesta va fi singurul Institut din regiune cu drept de a dezvolta şi utiliza terapii celulare pe oameni', a detaliat dr. Bunu. Piatra de temelie a noului institut se va pune până la finele anului şi presupune o clădire independentă, cu circuite moderne, la nivel european, care reprezintă o noutate în abordarea românească a fenomenului.
Potrivit prof. Gheorghe Nodiţi, obiectivul proiectului constă în creşterea calităţii şi eficienţei activităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul medical. Centrul va asigura transferul rapid şi coerent al rezultatelor cercetării în practica clinică. 'Nevoia de a avea un astfel de centru este stringentă, ţinând cont de faptul că incidenţa cancerului în zona de vest a ţării este în creştere aproape constantă, doar în 2009 fiind luaţi în evidenţă 15.000 de pacienţi cu această maladie', a mai menţionat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.