Pensiile şi serviciile medicale creează cele mai mari deficite
În aceste condiţii, mărimea pensiei depinde de o decizie politică şi de alocarea unor resurse din bugetul de stat tot pe baza unei decizii politice. Theodor Stolojan a mai subliniat ca un punct dureros al problemelor de piaţa muncii faptul că educaţia produce absolvenţi în sectoare care nu sunt căutate de angajatori. În momentul de faţă, orice formă de asistenţă socială trebuie să aibă ca obiectiv formarea unui capital uman (cheltuieli pentru recalificare, educaţie, schimbarea stilului de viaţă pe baza asigurării medicale, care poate fi modificată pentru cei care nu îşi fac vizitele medicale la timp etc.)
În sănătate, lipseşte competitivitatea şi responsabilitatea, o parte din populaţie nu poate avea acces la servicii medicale, iar controlul asupra calităţii serviciilor medicale este ineficient, dovadă că creşterea de patru ori a resurselor nu a dus la mărirea de patru ori a calităţii serviciilor. Soluţiile propuse de prim-vicepreşedintele PDL sunt liberalizarea pieţei asigurărilor medicale, privatizarea pieţei serviciilor medicale, cu păstrarea unei reţele judicioase de spitale de urgenţă.
'Prima de asigurare trebuie definită ca sumă, nu ca procent din venit, urmând ca la o sumă mică, să existe şi o asigurare redusă', a propus Theodor Stolojan, care a mai spus 'că nimeni nu trebuie să beneficieze de asistenţă medicală gratuită. Cei care nu au venituri suficiente pentru o asigurare medicală, vor beneficia de o asigurare din bugetul de stat'. Europarlamentarul a spus că în această viziune asupra asigurărilor medicale, oamenii trebuie să îşi poată alege asiguratorul şi furnizorul de servicii medicale.