Rata raporturilor sexuale neprotejate este în creştere printre tinerii de pe întreg globul
Motivul cel mai frecvent menţionat în sondaj pentru neutilizarea contracepţiei este faptul că nu era la îndemână la acel moment, totuşi obstacolele variază în zonele şi regiunile analizate.
În Thailanda, peste o treime din tinerii care au recunoscut că întreţin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou au declarat că motivul principal pentru care nu au folosit contracepţie este acela că 'nu este frumos'. În Regatul Unit şi Norvegia unde contracepţia este disponibilă imediat, o cincime dintre tinerii care au recunoscut că întreţin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou nu au utilizat contracepţia deoarece 'băuseră alcool şi uitaseră'.
De asemenea, în multe regiuni persistă percepţii conform cărora unele metode inadecvate în contracepţie reprezintă un mod eficient de a preveni o sarcină neplanificată. De exemplu, în Rusia peste jumătate dintre respondenţi consideră că 'metoda contactului întrerupt este sigură'.
România nu a fost inclusă în studiul internaţional, dar potrivit dr. Borbala Koo situaţia este asemănătoare ca în ţările învecinate. Pe de altă parte, există un studiu făcut de Bayer Schering Pharma care arată că în România datele referitoare la modul în care tinerii utilizează contracepţia sunt îngrijorătoare. Mai mult de 60% dintre tinerele cu vârstă între 15 şi 18 ani nu au folosit niciodată o metodă contraceptivă, a spus dr. Iulia Balteş, medic specialist în planificare familială. Îngrijorător este şi faptul că până la 24% dintre femeile românce au ales cel puţin o dată contracepţia de urgenţă, iar 30% au folosit metoda calendarului şi aproximativ 30% a contactului întrerupt.
Există şi un aspect îmbucurător, în rândul celor care au ales pilula contraceptivă pentru prima dată 80% au mers la medicul ginecolog, 100% dintre femeile de vârstă fertilă au auzit de cel puţin o metodă contraceptivă, 84,3% au folosit cel puţin o metodă contraceptivă, 94,1% ştiu de existenţa prezervativului şi 87,8% ştiu de existenţa pilulei, a spus dr. Iuliana Balteş. 'Medicul ginecolog sau specialistul în planificare familială sunt singurii care oferă cele mai corecte informaţii despre cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru fiecare. Accesul liber la serviciile de educaţie şi asistenţă pentru tineri ar trebui să meargă în paralel cu activitatea de dezvoltare şi diversificare a metodelor contraceptive. Tinerii vor să-şi controleze viaţa, inclusiv să-şi asume responsabilitatea contracepţiei, dar trebuie să aibă acces la serviciile de contracepţie modernă şi să se înarmeze cu informaţii de ultimă oră privind metodele care sunt cele mai potrivit pentru ei', a reliefat dr. Iuliana Balteş.
Ea a spus că în cabinetele de planificare familială se asigură confidenţialitatea. Important e să fie alese împreună cu persoana interesată contraceptivele cele mai potrivite ţinând cont de starea de sănătate. De asemenea, responsabilitatea alegerii metodei revine ambilor parteneri, arată medicii. Totodată, când este vorba de contracepţie tendinţa este ca fiecare tânăr/tânără să-şi paseze responsabilitatea de la unul la altul. Mesajul pe care doreşte să-l transmită noua campanie a SECS - 'Contracepţia: Viaţa ta, responsabilitatea ta' este ca tânărul sau tânăra să nu-l aştepte pe celălalt partener să facă primul pas. /Agerpres/