Bolile cronice consumă 60-70% din resursele CNAS
In cea de-a doua zi a evenimentului, dr. Adina Geana, director, Directia Generala de Management, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania, a oferit detalii despre strategia pe termen mediu si lung legata de managementul bolilor cronice. Aceasta presupune elaborarea unor pachete de servicii dedicate fiecarei boli cronice in parte, urmand ca pachetele sa fie particularizate pana la nivel individual, pentru fiecare pacient.
Pachetele de servicii adaptate specificului fiecarei boli cronice ar putea fi introduse pe piata in termen de trei ani, reprezentantul CNAS mentionand ca obiectivul acestei strategii este o mai buna optimizare a resurselor si nu economii de costuri in detrimentul pacientilor. Geana a adaugat ca demersul este unul “ambitios” si se intinde pe o perioada de pana la zece ani.
“Sub 7% dintre pacientii ale caror servicii medicale le decontam anual consuma peste 65% din medicamentele decontate”, a declarat in cadrul conferintei Adina Geana, referindu-se la bolnavii de boli cronice. “Problema cu care se confrunta CNAS este lipsa unor date statistice legate de numarul bolnavilor cronici din Romania. Fara date nu stim ce inseamna un pachet de servicii coerent si nici costurile reale ale bolilor cronice, ne lipseste predictibilitatea. Am inceput deja demersul de a colecta aceste date si pana la finalul anului vom avea o imagine concreta asupra acestui segment de pacienti. ”, a adaugat aceasta.
Etapa prezenta vizeaza strangerea datelor relevante legate de situatia bolnavilor cronici in Romania si definirea pachetelor de servicii. “Obiectivul este o optimizare a costurilor cu bolile cronice, insa optimizare nu inseamna taieri de fonduri, inseamna un management mai bun, o mai eficienta alocare a resurselor, in functie de necesitatile specifice ale fiecarei boli”, a explicat Adina Geana.
Specialistii straini prezenti la conferinta “Chronic Disease and Health Management”au salutat aceasta initiativa, considerand-o drept un demers deosebit de util in ceea ce priveste managementul bolilor cronice. “Consider aceasta initiativa drept o idee foarte buna care va avea rezultate pozitive in obtinerea unei gestionari mai eficiente a resurselor financiare”, a comentat Eric de Roodenbeke, director general pentru Federatia Internationala a Spitalelor (IHF), Franta, specialist in finantarea bolilor cronice.