România, printre puţinele ţări din Europa fără un screening de prostată
Potrivit medicului, incidenţa acestei boli în România nu este cunoscută, însă se aproximează în funcţie de ţările din jur şi că este nevoie de un program naţional de screening de prostată. Medicul a arătat că în ultimii cinci ani Asociaţia Română de Urologie a făcut nenumărate demersuri la Ministerul Sănătăţii, dar ca răspunsul a fost mereu acelaşi: nu sunt bani.
'Un screening naţional ar trebui să existe şi până la urmă vor aproba un screening naţional, în momentul când şi ei vor conştientiza ce important e acest lucru. Trebuie să insistăm, Asociaţia Română insistă de mai multe ori pe an în comitetul de la minister şi până la urmă se va face, sunt convins că se va face, că vor înţelege costurile mici pe care le implică un screening faţă de costurile necesare tratamentului acestor pacienţi. Demersurile se fac de mai mult de cinci ani, răspunsul e că nu sunt fonduri. Se fac PSA-uri gratuite doar la institutele oncologice, ceea ce nu ne ajută, pentru că pacientul merge doar când e în fază avansată', a afirmat Daniel Porav-Hodade.
Acesta a subliniat că în majoritatea statelor PSA e obligatoriu şi că cei care nu îl fac periodic îşi pot pierde chiar şi asigurarea medicală în momentul în care pacientul respectiv este depistat cu cancer de prostată.
'Tratamentele sunt costisitoare, evoluţia sa e îndelungată, dar costurile cresc. Extrem de dureros. (...) Îngrijirea celui cu cancer de prostată în stadii avansate este extrem, extrem de costisitoare, mult mai costisitoare decât ar însemna un screening al cancerului de prostată. (...) Vom face şi noi mai mult, în colaborare cu centre private, screening necondiţionat de bani, medicul să fie de acord să lucreze gratuit. În sistemul de sănătate publică nu putem face mai mult de patru pacienţi pe oră, pentru că sunt pacienţi care se programează pentru multe alte patologii', a susţinut dr. Daniel Porav-Hodade.
Organizatorul simpozionului de la Târgu Mureş a susţinut că a făcut parte dintr-un program prin care s-a făcut screening gratuit pentru 10.000 de bărbaţi, în anul 2008, şi că atunci numărul celor diagnosticaţi cu cancer de prostată a fost surprinzător de mare, aproape 10% la bărbaţii de peste 50 de ani. Potrivit medicului, în acea perioadă, în paralel, s-a făcut screening pe disfuncţie erectilă, unde 'lucrurile stau mai prost - mai mult de 50% din decada 5-6 (50-60 de ani)'. 'Proporţia lor creşte, cu vârsta. Pacientul român nu este obişnuit să meargă la doctor, dacă nu are nicio problemă. Cu privire la disfuncţia erectilă, e un subiect tabu... concepţii greşite. Disfuncţia erectilă e factor de risc pentru boala coronariană acută, e un studiu făcut, foarte vast, care spune că apariţia disfuncţiei erectile la un bărbat relativ tânăr - 40-50 de ani, este un factor de prognostic pentru o boală coronariană acută, ce va apărea în următorii 2-3 ani. Deci cu mare probabilitate, peste 2-3 ani va dezvolta o angină pectorală şi chiar şi infarct. În statele dezvoltate, pacienţii, dacă au disfuncţie erectilă, sunt trimişi obligatoriu la analiză la cardiologie, să se vadă dacă au şi alte probleme', a spus medicul.
Dr. Porav-Hodade a arătat că la Simpozionului Naţional organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Asociaţia 'Medical Research Support Romania' şi Centrul Medical Nova Vita au participat aproape 200 de medici de familie, urologi şi oncologi şi au fost opt operaţii, transmise live./Agerpres/