Dezinfectarea regulată a mâinilor cu gel hidroalcoolic, recomandată de autorităţile sanitare în timpul pandemiei de gripă H1N1, nu a avut niciun efect asupra ratei infecţiilor şi maladiilor care decurgeau din ele, potrivit unui studiu făcut public duminică de autorii săi în cadrul celei de-a 50-a Conferinţe anuale a ICAAC /Interscience conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy/, care şi-a desfăşurat lucrările la Boston, între 12-15 septembrie.
"Dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool nu a redus în mod notabil frecvenţa infectării cu rhinovirus - responsabil în special de guturai - sau cu virusul gripei", scriu aceştia, prezentându-şi studiul în prima zi a principalului congres mondial consacrat maladiilor infecţioase. ICAAC reuneşte circa 12.000 de infecţiologi.
În grupul participanţilor la această cercetare, care şi-au dezinfectat mâinile la fiecare trei ore timp de 10 săptămâni /25 august - 9 noiembrie 2009/, au existat 42 % de infecţii cu rhinovirus, comparativ cu 51 % în grupul martor.
În mod similar, 12 % dintre participanţi, care îşi dezinfectaseră mâinile cu regularitate, au fost infectaţi cu virusul gripei pandemice, faţă de 15 % dintr-un grup care nu a recurs la dezinfectant.
"Dezinfectarea regulată a mâinilor nu a redus în mod semnificativ nici frecvenţa maladiilor provocate de acest virus", scriu autorii studiului, condus de Dr Ronald Turner de la Universitatea din Virginia./Agerpres/