Ponderea zilelor de tratament a crescut în favoarea bolilor cronice
Pe de altă parte, acesta a arătat că s-a schimbat ponderea zilelor de tratament prin creştere în favoarea bolilor cronice şi în detrimentul afecţiunilor acute, fenomen care atrage atenţia asupra degradării stării de sănătate a populaţiei.Preşedintele Colegiului Medicilor din România(CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a explicat această schimbare prin faptul că populaţia nu-şi mai poate permite să se trateze cu medicamente scumpe. Astfel, dacă pentru o boală tratamentul cu medicamente mai scumpe îl vindeca pe pacient în trei zile, acum pentru aceiaşi afecţiune, utilizând o altă schemă de tratament mai ieftină, se vindecă în două săptămâni.
Acest lucru este reliefat şi de evoluţia pieţei farmaceutice în trimestrul 2 al acestui an, care arată că ponderea în volum de peste 80% este la produsele farmaceutice sub 25 de lei, cele scumpe reprezentând sub 1%.
Analiza scoate în evidenţă şi o scădere a ponderii spitalului la 9,4% în valoare, situaţie care este mai mult decât îngrijorătoare în condiţiile în care media europeană este în jur de 20% - 25% din total.
Petru Crăciun a făcut referire şi la faptul că datorită termenelor lungi de plată şi efectelor conexe, respectiv creşterea datoriilor şi costul finanţării, riscul sistemic pe piaţă este în creştere, iar companiile nu vor mai putea nici ele susţine sistemul de sănătate.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae a anunţat că se va face o analiză a impactului măsurilor luate de autorităţi pentru pacienţii cu boli cronice pe perioada septembrie - noiembrie, iar rezultatele vor fi comunicate./Agerpres/