Proiect al MS privind alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică la copii
În cadrul primei etape a proiectului s-au creat grupurile de lucru inter-disciplinare, inter-instituţionale la nivelul fiecărui judeţ, s-au organizat cursuri de instruire/informare pentru 120 de profesionişti de la nivel local, pentru implementarea unor campanii de schimbare de comportament şi s-au semnat acorduri de parteneriat cu scopul de a realiza planurile locale pe nutriţie şi activitate fizică în 29 de judeţe. MS mai informează că grupurile de lucru la nivel judeţean au coordonat scrierea a peste 150 de micro-proiecte pilot dintre care 103 au fost transmise spre aprobare către Comitetul de Conducere al Proiectului din cadrul ministerului. Acestea abordează o strategie ecologică şi populaţională cu intervenţii concomitente la nivel individual, inter-personal, organizaţional, comunitar şi populaţional.
Totodată, s-au finalizat studiul: HBSC 2010 (Comportamente de Sănătate la Elevi - Health Behaviour in School-aged Children), realizat în cadrul proiectului de către Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România (APSR), dar şi versiunea de lucru a unui ghid de intervenţie în comunitate, adresat profesioniştilor implicaţi în domeniul de promovare a sănătăţii. S-a finalizat al doilea studiu în proiect, pe marketing social, centrat pe analiza comportamentelor grupurilor ţintă principale (copii, adolescenţi) şi secundare (părinţi, cadre didactice) în ceea ce priveşte adoptarea unei nutriţii sănătoase şi a activităţii fizice zilnice de către copiii şi adolescenţii din România.
Cu această ocazie, s-a lansat portalul: www.comunitate-sanatoasa.ms.ro, instrument prin care se vor centraliza, pe lângă informaţii despre derularea proiectului, bune practici naţionale şi internaţionale privind proiecte de schimbare de comportament pentru o nutriţie sănătoasă şi activitate fizică la copii şi adolescenţi. De asemenea, s-a finalizat strategia de comunicare/identitate a proiectului, inclusiv scenariile pentru realizarea a trei spot-uri video şi a patru spoturi radio ce vor fi difuzate la nivel naţional şi local, începând cu toamna acestui an. Mesajele propuse pentru spot-uri au fost pre-testate în cadrul unor focus-group-uri realizate de partenerii în proiect APSR.
Proiectul este finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Durabilă în România. În cadrul acestui proiect, Ministerul Sănătăţii, ca promotor, are ca parteneri: Institutul Norvegian de Sănătate Publică, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România.