Ministrul Sănătăţii susţine măsuri de management special pentru judeţele de graniţă
'Adică dacă un cetăţean român primeşte în Ungaria un anumit tratament sau o operaţie, noi vom fi obligaţi să plătim la suma care este în România. Acest lucru ridică o problemă privind viitorul în judeţele limitrofe, deoarece noi nu vrem să ajungem ca banii noştri să finanţeze spitale din alte ţări', a spus ministrul. El consideră că trebuie luate două măsuri. În primul rând, o îmbunătăţire a dotărilor şi a infrastructurii unităţilor sanitare din aceste judeţe, pentru care ministrul a promis că va solicita un buget mai mare pentru Ministerul Sănătăţii, împreună cu implicarea autorităţilor locale şi judeţene.
Pe de altă parte, a subliniat el, este nevoie de schimbarea atitudinii şi a mentalităţii faţă de pacient. 'Trebuie să ne apropiem mai mult de pacienţi şi trebuie să le câştigăm încrederea, pentru că de multe ori pacientul pleacă în Ungaria nu numai din lipsa dotărilor, care pot fi mai bune la noi, dar s-ar putea ca în unele situaţii plecarea să fie cauzată de atitudinea personalului medical, ceea ce trebuie să ne dea serios de gândit', a spus Cseke Attila.
În opinia sa, dacă această directivă intră în vigoare, s-ar putea să ne trezim că finanţăm servicii medicale efectuate cetăţenilor români în alte state, ceea ce 'este o problemă pe care trebuie să o privim foarte responsabili şi în momentul implementării acesteia să fim mai pregătiţi decât azi'.
La întâlnirea cu medicii, ministrul le-a recomandat acestora să mediatizeze evenimentele extraordinare, să dea de ştire când se întâmplă lucruri bune, pentru a afla populaţia şi pentru o mai bună comunicare.
'Prea avem multe ştiri despre problemele în sistemul sanitar, iar lucrurile bune - pentru că totuşi se mai fac lucruri bune şi în spitalele româneşti - nu se spun destul de mult. Nu vom putea recâştiga încrederea mai multor pacienţi dacă nu le arătăm şi faptul că acest sistem funcţionează, că în slujba lor sunt şi medici valoroşi', a subliniat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua Policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, derulată de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional, pentru care Primăria Oradea a alocat suma de 500.000 de lei, iar Ministerul Sănătăţii, un milion de lei. /Agerpres/