Medicamentele împotriva anxietăţii cresc mortalitatea
După ce a izolat alţi factori personali care puteau afecta riscul mortalităţii /printre care consumul de alcool şi de tutun sau depresia/, prof. Belleville a conchis că consumul somniferelor şi anxioliticelor cresc riscul mortalităţii cu 36 %. Un mare număr de ipoteze pot explica acest raport de la cauză la efect. Astfel de medicamente afectează rapiditatea reacţiei, vivacitatea în general şi coordonarea mişcărilor, ceea ce poate duce la căderi şi la alte accidente. De asemenea, ele pot provoca tulburări ale respiraţiei în timpul somnului şi inhibarea sistemului nervos central, ceea ce creşte riscul de suicid.
'Aceste medicamente nu sunt bomboane şi consumarea lor nu rămâne fără consecinţe', a declarat dna Belleville, care recomandă o combinare a abordării farmacologice cu terapia psihologică pentru combaterea insomniei şi anxietăţii. Categoria cea mai vizată de aceste riscuri este cea a 'seniorilor' de vârste între 55-75 de ani: până la 20 % dintre ei iau astfel de medicamente, faţă de 3-6 % în medie din restul populaţiei canadiene, a precizat ea.
O limită a studiului, recunoscută de dna profesor, constă în faptul că nu a putut măsura anxietatea şi insomnia la persoanele care caută să le combată şi la cele la care aceste fenomene pot contribui de asemenea la un risc de mortalitate crescut.