MS pregăteşte un program de prevenire a HIV în rândul dependenţilor de droguri
'Conducerea Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit în cursul lunii august cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale pe tema asigurării finanţării pentru prevenirea HIV', precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.
Revista 'Time' va publica pe 20 septembrie un articol în care descrie izbucnirea unei posibile epidemii de SIDA în România. Potrivit articolului, lucrători ai Asociaţiei române anti-Sida (ARAS) distribuie şi de câte două ori pe zi seringi sterile consumatorilor cei mai expuşi: prostituate, copii ai străzii, persoane fără adăpost, în majoritate ţigani şi cei mai mulţi dependenţi de heroină. Acesta este un serviciu vital care contribuie la prevenirea infectării cu HIV.
Ziariştii de la 'Time' susţin că, până acum, România a fost o excepţie, organizaţiile neguvernamentale româneşti fiind primele în regiune care au promovat programe de prevenire a SIDA în rândul păturilor nevoiaşe, astfel încât rata îmbolnăvirii cu HIV era de până la 1%, cea mai scăzută din Europa de Est. Ani de zile, respectivele ONG-uri româneşti au putut funcţiona doar graţie donatorilor internaţionali. De aproape patru ani, însă, după aderarea la Uniunea Europeană, Banca Mondială nu mai califică România drept o ţară în curs de dezvoltare, deci această ţară nu mai poate accesa gratuit fonduri pentru susţinerea luptei împotriva SIDA. Mai mult, UNICEF, Open Society Institute şi Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria au sistat ajutoarele pentru România.
În lipsa banilor, problema SIDA va deveni rapid una acută în România iar libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene va contribui la intensificarea răspândirii acestei maladii în restul continentului, a explicat Martin Christopher Donoghoe, director pentru Europa în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS). 'Majoritatea cazurilor de contaminare cu HIV se afla în Est, dar microbul nu ţine cont de graniţele între ţări', a conchis oficialul OMS, citat de 'Time'.