Consumul de miere din România, în creştere în ultimii 20 de ani
Acesta a subliniat că, dacă ar fi fost funcţională legea 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV, la ora actuală consumul intern de miere ar fi crescut semnificativ şi nu am fi aprovizionat mai mult piaţa externă cu miere românescă, recunoscută pentru calităţile şi proprietăţile ei în toată lumea. 'Exportăm în jur de 70 la sută din producţia anuală de miere cu preţuri situate între 2,4-3,5 euro pe kilogram în funcţie de tipul de miere, polifloră sau de salcâm, în ţările UE înregistrându-se un mare deficit de miere în condiţiile în care consumul în majoritatea ţărilor europene este de 1,5-2 kilograme pe locuitor', a spus preşedintele ACA. Fetea a mai adăugat că în multe ţări europene, TVA la miere este foarte scăzută de 5 -9 la sută sau nu există deloc, o măsură care, dacă ar fi pusă în aplicare şi în România, ar putea încuraja consumul prin preţuri mai atractive pentru consumatorul român.
Dacă anul trecut România a obţinut în jur de 21.500 tone de miere, pentru anul acesta estimările ACA nu depăşesc 14.000-15.000 de tone, deşi datele INS arată o producţie mai mare de miere de 17.000 de tone.
'Datele INS, care arată o producţie totală de miere de 17.000 de tone pentru 2010, cred că sunt puţin umflate. Din estimările noastre cred că nu vom depăşi o producţie de 15.000 de tone de miere în acest an, din cauza ploilor îndelungate şi a nopţilor reci. Din această cantitate, în jur de 3.500 de tone reprezintă mierea obţinută în sistem ecologic', a explicat Ioan Fetea.
Potrivit specialistului Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti (ICDA), cercetătorul Cristina Mateescu, mierea şi combinaţiile de produse apicole au numeroase beneficii pentru sănătate, cunoscute şi promovate de ani de zile de institut.