Medicii neonatologi vor beneficia de cursuri de îngrijire a noului-născut
Implementarea proiectul intitulat 'Formarea profesională în domeniul neonatologiei şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătăţii' a demarat în iulie, valoarea lui ridicându-se la 5.829.386 de lei.
Proiectul vizează modalităţi de îmbunătăţire a serviciilor medicale în neonatologie, precum şi furnizarea cunoştinţelor necesare pentru modernizarea acestor servicii. Cursurile sunt gratuite şi se desfăşoară pe o perioadă de 34 de luni în centre regionale de formare din Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi în două centre din Bucureşti. Echipele Fundaţiei Cred se vor deplasa în spitale pentru a recruta cadrele medicale interesate.
În cadrul cursurilor se vor folosi materiale didactice digitalizate expuse cu ajutorul platformei e-Learning şi manevre medicale practice prin intermediul simulatorului pediatric, care este un mic bebeluş care va avea toate caracteristicile fiziologice ale unui nou-născut şi care va fi dotat cu modele fiziologice complexe, care permite atât instructorului, cât şi cursantului imitarea unor situaţii reale.
Prin implementarea acestui proiect se promovează formarea profesională a personalului din sectorul sănătăţii pentru a asigura asimilarea de noi cunoştinţe şi tehnologie din domeniul neonatologiei, furnizarea programelor de formare profesională pentru iniţiere în tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, utilizarea de instrumente moderne inovative de instruire (tehnologii de tip e-Learning) în vederea perfecţionării cunoştinţelor medicale din acest domeniu.
Beneficiile aduse grupului ţintă constau în dezvoltarea competenţelor şi îmbunătăţirea performanţelor în domeniul noilor cunoştinţe medicale cu efect direct în creşterea adaptabilităţii pe piaţa muncii prin intermediul cursurilor specifice şi prin accesul la o tehnologie inovatoare (e-Learning) care, pe termen lung, va putea fi utilizată ca suport în dezvoltarea de cursuri online, cu efect direct în promovarea unei societăţi informaţionale, crearea unei reţele virtuale de cooperare între membrii grupului ţintă (prin platforma web dedicată proiectului) pentru facilitarea transferului de cunoştinţe medicale şi bune practici, cât şi iniţierea procesului de consultare la distanţă între personalul din sectorul sănătăţii.
Partenerii Fundaţiei CRED, în acest proiect, sunt Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi, SIVECO România SA şi Colegiul Medicilor din România.