În sesiunea din toamnă Camera Deputaţilor va reexamina proiectul de lege privind sănătatea reproducerii şi reproducerea umană asistată medical, având în vedere că unele prevederi ale actului normativ sunt neconforme cu legea fundamentală, a stabilit Curtea Constituţională. Aspectele neconstituţionale ar fi încălcarea prevederilor Constituţiei referitoare la protecţia copiilor şi a tinerilor, încălcarea prevederilor privind viaţa intimă familială şi privată şi liberul acces la justiţie, încălcarea dreptului la viaţă şi integritate fizică şi psihică.
Curtea Constituţională consideră că se creează o discriminare nepermisă între indivizi şi cupluri cu privire la dreptul a beneficia de asistenţă medicală în ceea ce priveşte reproducerea. Legea conţine, pe de altă parte, norme contradictorii şi inexacte, care împiedică egalitatea cetăţenilor în faţa legii.
Un alt aspect criticat de Curtea Constituţională este faptul că prin dispoziţiile actului normativ fertilizarea artificială se defineşte ca şi cum copilul rezultat în urma acestei proceduri "este adoptat de mama beneficiară". Conform Curţii, sintagma menţionată este folosită în tot cuprinsul reglementării, or legea încearcă de fapt să consacre principiul filiaţiei directe faţă de persoanele beneficiare, şi nu al adoptării de către mama beneficiară.
Pe de altă parte Curtea Constituţională a constatat faptul că preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului nu şi-au comunicat punctele de vedere pe marginea proiectului de lege.
Actul normativ, care a primit girul celor două Camere ale Parlamentului, reglementează actul reproducerii umane asistate medical şi defineşte noţiunile de "mamă purtătoare" şi "mamă surogat". El va fi supus dezbaterii plenului în sesiunea din toamnă, termenul de depunere a raportului fiind 15 august.(Rompres)