Salariaţii spitalelor, incompatibili cu funcţia de membru al consiliului de administraţie
'Motivaţia amendamentului a fost următoarea: în situaţia în care, de pildă, un medic face parte din consiliul medical, care propune spre aprobare CA planul de achiziţii, poate să propună şi să voteze tot el ceea ce propune. De asemenea, după cum a arătat unul dintre colegi, au existat situaţii în ţară, în care, un medic, care a fost ales în AC, a devenit şeful şefului de secţie, dar şi al managerului spitalului, care nu are niciun vot în consiliul de administraţie. Apăreau astfel lucruri ciudate, care ar fi dus la situaţii nelalocul lor', a precizat Ion Rotaru.
Conform acestuia, deşi comisia a finalizat de dezbătut şi votat Ordonanţa pe articole, un vot final pe Raport se va da abia luni, după ce comisiile avizatoare îşi vor transmite punctele de vedere, pentru a se lua în discuţie şi eventualele amendamente ale acestora. Un alt amendament important, adoptat de comisia pentru sănătate publică, s-a referit la devansarea, până la 1 ianuarie 2011 a termenului de intrare în vigoare a coplăţii pentru administraţiile publice în cazul investiţiilor pentru spitale. Argumentul pentru care senatorii au considerat că se impune modificarea formei Ordonanţei, care impunea obligativitatea coplăţii de la momentul preluării unităţilor spitaliceşti, a fost acela de a oferi posibilitatea pentru consiliile locale sau judeţene, după caz, să îşi cuprindă în bugetele pe anul viitor sumele necesare pentru a cofinanţa investiţiile pe care le vor face.
Comisia juridică a avizat favorabil marţi, iar cea pentru administraţie publică a exprimat miercuri, un punct de vedere negativ asupra Ordonanţei privind descentralizarea în domeniul sănătăţii. Niciuna dintre cele două comisii nu au formulat amendamente.