De ce apreciază oficialii români plecarea medicilor din ţară
'Oricine poate să plece în exterior. Circulaţia forţei de muncă este asigurată. E cerinţă de medici, dar nu pleacă toţi, nu pleacă decât o mică proporţie deocamdată. E nevoie de asistente, mai pleacă şi asistente. (...) Toţi cei care pleacă într-un sistem mai bun au două avantaje mari: fac rost de nişte bani mai mulţi şi sunt mai mulţumiţi decât cu ce câştigau aici şi toţi sau marea majoritate se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbunătăţit, şi cu nişte bani, iar lucrul acesta este bun şi pentru ţară', a explicat ministrul Muncii.
El a susţinut că şi înainte de 1989 a existat o cerere de personal înalt calificat din România pentru exterior, fără consecinţe negative faţă de ţara noastră. 'Au fost perioade când a fost nevoie de profesori în zona Africii de Nord, înainte de 1989, şi au plecat profesori în Africa', a exemplificat ªeitan.
Într-un interviu acordat TVR 1, pe 4 august, preşedintele Traian Băsescu a admis că statul nu poate plăti corect munca medicilor şi profesorilor, considerând că este firesc ca aceştia să plece în străinătate.
'Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să-şi plătească medicii, profesorii, cum ar merita să-i plătească', a declarat Băsescu la remarca moderatorului privind exodul medicilor români în străinătate.