Descentralizarea sistemului sanitar s-a realizat în procent de 98% până în prezent
Demnitarul a spus că există nouă unităţi sanitare la care nu au fost semnate protocoalele de predare-primire de către autorităţile locale din cauză că, susţin aceştia, spitalele au încă datorii.
Cele nouă spitale sunt din Vrancea, Olt, Caraş-Severin, Vaslui, Arad, Vâlcea. Cseke Attila a semnalat faptul că un număr de 734 angajaţi ai celor nouă spitale, din cadrul unităţilor de primiri urgenţe, rezidenţi, cabinete, vor primi salariul pe luna iulie cu câteva zile întârziere, deşi ministerul a virat banii în contul Direcţiilor de Sănătate Publică.
'Vom găsi o soluţie de a plăti salariile chiar dacă nu au fost semnate protocoalele de predare-primire către autorităţile locale. Dacă transferurile celor nouă unităţi sanitare nu vor fi realizate săptămânile următoare se va face o analiză pe fiecare unitate în parte, după care se va decide asupra modului în care vor funcţiona sau dacă acestea vor mai rămâne în circuit', a susţinut ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului, descentralizarea nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale. 'După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia de concurs şi celelalte acte normative necesare funcţionării spitalelor după descentralizare', a spus Cseke Attila.
În ceea ce priveşte cele 859 de milioane de lei, datorii acumulate de spitale, demnitarul a precizat că acestea vor fi plătite cel mai probabil după rectificarea bugetară în urma căreia se vor mai aloca bani pentru MS.
'Încercăm împreună cu Ministerul Finanţelor să asigurăm plata datoriilor spitalelor până la 30 iunie 2010', a explicat Cseke Attila.