Mamele care se îngraşă prea mult în timpul sarcinii au bebeluşi mai graşi, indiferent de factorii genetici, arată un amplu studiu american publicat online de revista medicală britanică The Lancet. Doi medici de la spitalul de copii din Boston şi de la Universitatea Columbia, New York, au analizat datele de la toate naşterile din Michigan şi New Jersey, între 1 ianuarie 1989 şi 31 decembrie 2003. Au fost peste un milion de naşteri. Autorii studiului au analizat mai
multe naşteri ale aceleiaşi femei, ca să excludă influenţa factorilor genetici. Ei au pus în evidenţă 'o legătură coerentă între creşterea în greutate şi greutatea la naştere a nou-născutului, fiecare kilogram luat de mamă însemnând o creştere cu 7,35 grame a bebeluşului'.
Nou-născuţii a căror mamă s-a îngrăşat cu peste 24 de kg în timpul sarcinii au cântărit la naştere cu 150 grame mai mult decât cei a căror mamă a luat în greutate doar 8-10 kg. Femeile care au luat peste 24 kg prezentau un risc de două ori mai mare să nască un copil de 4 kg sau mai mult decât cele care au luat 8-10 kg.
'Rezultatele sugerează că o creştere excesivă a greutăţii în timpul sarcinii poate mări, la copii, riscul unor boli legate de obezitate', încheie autorii studiului.