De ce nu există pilulă contraceptivă pentru bărbaţi?
Pentru a împiedica producerea spermei, organismului trebuie să i se dea mai mult testosteron, hormonul sexual produs natural de bărbaţi. Cu o sursă externă de testosteron, testiculele încetează să mai producă hormonul şi, în timp ce un control medical al nivelului de testosteron asigură menţinerea sănătăţii, încetarea producţiei lui determină sfârşitul spermatogenezei.
Pilula masculină ar putea chiar să nu fie o pastilă! Ficatul alterează prea repede testosteronul pentru ca un contraceptiv masculin oral să fie eficient. Prin urmare, produsul ar trebui luat sub formă de injecţii sau de cremă: sunt moduri de administrare mai puţin atrăgătoare decât o simplă pastilă.
Þinând seama de toate aceste constrângeri, femeile riscă să rămână singurele care să ia pastile contraceptive mulţi ani de aici înainte, încheie profesorul Amory: „Se spune de 30 de ani că vom avea un contraceptiv masculin peste 5-10 ani. Personal, eu spun: Chemaţi-mă când o să aveţi ceva de luat pe cale orală, o dată pe zi, eficient în 95% din cazuri şi fără efecte secundare!”./Agerpres/