
Prevenirea SIDA necesită aplicarea de noi politici privind drogurile, deoarece actuala abordare represivă contribuie la propagarea epidemiei, afirmă experţii, printre care unul din cei care au descoperit virusul, cercetătoarea franceză Françoise Barré-Sinoussi. 'Dorim o abordare ştiinţifică a politicii privind drogurile, care începe să admită că dependenţa nu este o crimă, ci o boală', arată un grup de experţi într-un document intitulat 'Declaraţia de la Viena'.
Criminalizarea în unele ţări a toxicomanilor duce la propagarea epidemiei SIDA: în loc să se îngrijească, bolnavii îşi trăiesc dependenţa într-un mod cât mai discret, schimbând seringile între ei şi nebeneficiind adesea de niciun fel de serviciu.
În afară de Africa Subsahariană, o contaminare din trei se datorează injectării drogului. În Asia Centrală şi în Europa de Est, singurele regiuni în care progresează epidemia, acesta este primul factor de contaminare. În consecinţă, cercetătorii semnatari ai 'Declaraţiei de la Viena' cer guvernelor să acţioneze: 'Persoanele drogate au dreptul la tratament pentru prevenirea infecţiilor şi, dacă sunt infectate cu HIV, la antiretrovirale', a subliniat Brigitte Schmied, preşedinta Societăţii internaţionale pentru SIDA /IAS/, coorganizatoarea conferinţei internaţionale privind combatarea SIDA./Agerpres/