Demineralizarea oaselor - primul pas către osteoporoză
'Primul pas în combaterea osteoporozei este acordarea unei atenţii sporite stilului de viaţă, încă din tinereţe. Trebuie să mâncăm sănătos, să facem mişcare şi să ne completăm dieta cu suplimente naturale care ne aduc un plus de sănătate sistemului osos. Extractul de Coada Calului, cuprins în arkocapsulele produse de Arkopharma reprezintă un astfel de supliment indicat a fi administrat pentru a ne bucura de oase puternice şi de articulaţii sănătoase', a explicat dr. Cristina Bogdan, medic naturopat, reprezentant medical al Arkopharma.
Coada Calului, cunoscută şi sub denumirea ştiinţifică de Equiseto, are un rol fiziologic mai ales la nivelul oaselor şi articulaţiilor, favorizând procesul de remineralizare, datorită conţinutului său ridicat în siliciu.
Coada Calului este o specie de plantă erbacee, lipsită de frunze, cu două feluri de tulpini. Primăvara se dezvoltă tulpinile simple, brune, fertile, înalte de 40 cm, care după fructificare putrezesc şi în locul lor apar tulpini sterile de vară înalte de 20-50 cm, mai subţiri, verzi, mult ramificate, având ramurile laterale dispuse în verticile.
Coada Calului este cunoscută şi folosită încă din antichitate în medicina tradiţională ca şi sursă de acid salicilic (substanţa activă conţinută în Aspirina modernă).
Coada Calului este folosită pentru vindecarea contuziilor (umflături, vânătăi), cicatrizarea rănilor, ulcerului varicos, bubelor, edemelor la picioare, degerăturilor, eczemelor, neurodermitelor, combaterea transpiraţiei excesive a picioarelor.
Datorită acţiunii diuretice a ceaiului de Coada Calului, acesta este indicat în prevenirea calculozei renale (spală rinichii şi căile urinare).
Coada Calului este un bun remediu pentru bronşita cronică şi tuberculoza pulmonară şi mai ajută în tratamentul reumatismului acut sau cronic, în artrite, în pericardite şi în pleurezii./Agerpres/