Cseke Attila: se poate ajunge la desfiinţarea unor spitale mai mici din România
Pe de altă parte, ministrul a spus că este posibil ca în acest an, ministerul pe care îl conduce să desfiinţeze unele spitale mai mici, nu spitale judeţene, dacă acestea nu vor fi preluate de autorităţile locale.
'Noi vom trage o limită la un moment dat şi vom face o analiză. Acolo unde vom vedea că autoritatea locală, comunitatea locală nu este interesată în coordonarea, în managementul unităţilor sanitare cu paturi, acolo vom analiza foarte serios posibilitatea menţinerii unor spitale. Există posibilitatea desfiinţării', a atras atenţia ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că nu doreşte preluarea spitalelor cu ameninţări, dar spune că totuşi se poate ajunge la desfiinţarea unor spitale mai mici din România, dacă consilierii locali nu votează preluarea acestor unităţi spitaliceşti. Ministrul a explicat că nu se pune problema desfiinţării unui spital judeţean, dar a unuia mic, este posibil. 'Nu cred că e cazul spitalului judeţean, în niciun caz. Nu o să desfiinţăm un spital judeţean. La spitale mai mici va fi o analiză. Noi am acordat o şansă. Acolo unde se va considera că autoritatea locală, declaraţie la nivel general pentru toată ţara, nu doreşte să se implice, nu doreşte să asigure acest management fără obligaţia financiară, acolo s-ar putea să avem după analiză, rezultatul ca acel spital nu este necesar, cât timp comunitatea locală nu şi-l doreşte', a adăugat ministrul Cseke Attila.
Conform acestuia, ministerul a înregistrat până acum o singură situaţie în care un consiliu local dintr-o localitate nu doreşte să preia spitalul din acel oraş, dar s-a oferit să îl preia consiliul judeţean din acel judeţ.
La Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă nu a fost preluat de consiliul judeţean în şedinţa de vineri, deşi a beneficiat de sprijinul preşedintelui CJ, Martin Bottesch (FDGR) şi a consilierilor PDL. Consilierii PNL s-au abţinut, iar cei de la PSD au votat contra şi au împiedicat preluarea spitalului la CJ, din cauza datoriilor de 19 milioane de lei, confirmate şi de directorul democrat-liberal al spitalului, Gabriel Budescu. Acesta a declarat vineri, pentru Agerpres, că se teme pentru postul său şi că de fapt consilierii judeţeni PSD şi PNL votează contra preluării spitalului, dorind astfel să îşi impună un director de-al lor aici. Ministrul Sănătăţii a mai precizat vineri, pentru Agerpres, că nepreluarea Spitalului Judeţean de Urgenţă de la Sibiu de CJ nu va afecta nici salariile angajaţilor, nici pe pacienţi.