Valoarea totală a pieţei asigurărilor private de sănătate este în scădere
În ultima perioadă, asigurările de sănătate private au trecut din poziţia de produse de lux în zona instrumentelor financiare necesare pentru protecţie. Mai exact, spune Carmen Radu, românii au început să înţeleagă beneficiile oferite de acestea şi au ales să se bucure de tratamente la standarde internaţionale, atât în ţară, cât şi în străinătate. În primul trimestru al anului 2010, volumul asigurărilor private de viaţă s-a cifrat la 1,41 milioane euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009 când se înregistra un volum de 1,69 milioane de euro.
Ca şi în 2009, piaţa asigurărilor private de sănătate va fi susţinută în 2010 de segmentul de retail. Valoarea unei poliţe variază între 20-200 de euro pe lună, dar există şi o variantă de lux, cu tratamente şi operaţii în străinătate, unde costul unei asigurări trece de 1.300 de euro/lună. ,,Asigurările private de sănătate sunt în prezent o alternativă viabilă la sistemul public sanitar pentru români, fie că beneficiază de acest gen de produs prin achiziţie individuală, fie că îl au inclus în pachetul de beneficii salariale. Cu toate acestea, în cadrul industriei de profil, segmentul poliţelor de asigurare privată a sănătăţii este într-un stadiu incipient, fiind necesare multe schimbări şi investiţii în vederea dezvoltării', spune Carmen Radu.
În prezent, în România există circa 2.000 de clinici private şi 14 spitale. În 2009, plata totală a serviciilor medicale private, excluzând abonaţii şi serviciile stomatologice, s-a cifrat la 65 milioane de euro. Tot în 2009, au fost înregistrate 400.000 de abonamente corporate pentru servicii medicale private, în valoare de 70 milioane de euro.
Pentru 2010, principalii operatori privaţi din sectorul serviciilor medicale au anunţat investiţii de peste 150 milioane de euro în 13 clinici particulare din România. ,,Din fericire, în România există o aşa-numită piaţă rece a asigurărilor, când clientul vine la uşă societăţii de asigurare, ceea ce ne dă încredere că vom evolua mai mult dacă reforma sistemului de sănătate va începe cu adevărat', precizat Carmen Radu. UNSAR s-a constituit în anul 1994 ca organizaţie profesională, neguvernamentală, apolitică, independentă, cu caracter nelucrativ, creată în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional. UNSAR a fost fondată de către 13 societăţi de asigurare şi reasigurare, societăţi cu capital de stat şi privat, capital atât românesc cât şi străin.
UNSAR desfăşoară o activitate îndreptată spre sprijinirea relaţiilor de piaţă în domeniul asigurărilor şi reasigurarilor, în prezent fiind formată din 26 membri care deţin circa 94 la sută din piaţa asigurărilor din România, fiind astfel reprezentativă pentru aceasta.