Pentru cine devine avantajos noul sistem de compensare al medicamentelor
Privitor la noul sistem de compensare, reprezentanţii APMGR spun că acesta introduce pentru prima dată în România sistemul de co-plată zero la pacient, pentru o largă categorie de medicamente, pentru care în prezent pacientul plăteşte din buzunar, cel puţin 10% sau 50% din preţul reţetei. Din simulările făcute de APMGR, pentru circa 2/3 din medicamentele incluse pe lista A de compensare şi 1/3 din medicamentele incluse pe lista B de compensare, pacienţii vor plăti mai puţin sau deloc din buzunarul propriu. Aceştia susţin că noua modalitate de compensare va creşte accesul unei populaţii mult mai largi a pacienţilor la medicamente compensate.
În prezent, din calculele APMGR, mai mult de 60% din medicamente sunt cumpărate cu banii jos, deci pacienţii nu beneficiază de principiile simple ale sistemului naţional de asigurări de sănătate.
APMGR mai susţine că sistemul este o oportunitate pentru pacienţi să se utilizeze pe scară largă medicamentele generice, la aceeaşi calitate şi eficienţă ca şi un produs original, dar la un cost mult mai mic pentru buzunarul personal. 'Credem că pacientul trebuie să ştie şi să se informeze că există pentru aproape 350 de medicamente aflate pe listele de compensare întotdeauna o alternativă terapeutică pentru care va plăti mai puţini bani din buzunar', mai spun reprezentanţii APMGR.
Aceştia atrag atenţia că noul sistem implementat în izolare nu va rezolva problema generală a accesului pacienţilor la medicamente din cauza lipsei fără precedent de lichidităţi din sistemul sanitar.
'În prezent, fără o alocare suplimentară de resurse nu se vor putea acoperi datoriile CNAS către spitale şi farmacii şi noul sistem de compensare nu îşi va putea intra pe deplin în operare', susţin reprezentanţii APMGR. /Agerpres/