Mortalitatea din infarct miocardic acut în România, aproape dublă faţă de restul Europei
Potrivit preşedintelui SRC, în prezent în toată lumea şi în ghidurile Societăţii europene de cardiologie se consideră că cel mai bun tratament în infarctul miocardic acut este angioplastia coronariană cu implantare de stent şi că, în ciuda acestui fapt, în România se fac extrem de puţine astfel de intervenţii.
'La noi se fac prea puţine, mult prea mulţi bolnavi nu beneficiază din cauza centrelor puţine şi a numărului mic de specialişti în domeniul cardiologiei intervenţionale, dar şi a organizării interne şi a protocoalelor de tratament al infarctului. Prin acest program încercăm să luăm exemplul de la colegii maghiari, care au avut un succes enorm din 2004 până în prezent. Scăderea mortalităţii se va vedea foarte repede, chiar în primul an al programului de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, care vizează extinderea tratamentului în toate situaţiile posibile prin angioplastie coronariană şi stent', a precizat Deleanu.
Prof. Dan Deleanu a susţinut că dacă programul de tratament invaziv va începe totuşi în a doua jumătate a anului, speră în continuarea acestuia în anii viitori, mai ales că în prezent pacienţii sunt trataţi în majoritate doar cu medicamente, după care revin la spital cu boala agravată, fapt ce implică cheltuieli enorme din partea statului. Specialistul crede că implantarea de stent, care costă 1.000 de euro, este mult mai ieftină faţă de cheltuiala pe care o implică tratarea bolii într-o formă gravă.
Tratamentul modern prin angioplastie primară coronariană a infarctului miocardic acut şi terapia modernă a insuficienţei cardiace sunt temele principale ale celei de-a noua Conferinţe Internaţionale de Cardiologie, care se desfăşoară, începând de joi, timp de două zile, la Târgu Mureş.
Această ediţie a Conferinţei Naţionale de Cardiologie este organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş în colaborare cu Societatea Maghiară de Cardiologie şi Societatea Română de Cardiologie, iar la aceasta participă şi preşedinţii celor două societăţi, prof. dr. Merkely Bela şi prof. dr. Dan Deleanu.
'Tema principală este tratamentul infarctului miocardic acut, deoarece în timp ce în alte ţări mortalitatea prin infarct a scăzut până la 5-7% datorită introducerii metodelor moderne de tratament prin angioplastie percutană, în România mortalitatea prin infarct continuă să rămână mare, de circa 13% la nivel naţional. În timp ce în judeţele Harghita, Covasna mortalitatea este de circa 27%, în Târgu Mureş, unde există două centre intervenţionale, aceasta este de doar 4,2%', a arătat dr. Imre Benedek, şeful Clinicii de Cardiologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unul dintre organizatori.