Europa de Est se confruntă cu exodul medicilor şi asistentelor
În unele ţări, lipsa cronică de fonduri face ca spitalele şi clinicile să nu aibă echipamente şi materiale de bază. În România medicii din unele spitale recunosc că au plătit pentru medicamente, seringi şi pansamente, pentru ca pacienţii să aibă acces la un tratament de bază. Mai demult, unele companii furnizoare de medicamente refuzau să alimenteze clinicile, din cauza multelor facturi neplătite.
De asemenea, salariile angajaţilor sunt şi mici. Din România, susţine Colegiul medicilor, au plecat 4.000 de profesionişti din 2007 - aproape 10% din total - şi pentru că un medic rezident câştigă în medie 200 de euro, iar salariul mediu este de 320 de euro pe lună. 'Dacă nu se face nimic pentru îmbunătăţirea situaţiei, pe termen scurt şi lung, mă tem că se vor reduce drastic standardele serviciilor de sănătate', susţine vicepreşedintele Colegiului medicilor cehi, Zdenek Mrozek. În Cehia, 50 de noi absolvenţi şi 250 de specialişti care şi-au terminat formarea pleacă din ţară în fiecare an. Aici, salariul de bază este de 650 de euro, potrivit Colegiului medicilor.
'Lipsa asistentelor are efecte devastatoare asupra îngrijirii pacienţilor în Polonia', susţine Longina Kaczmarska, vicepreşedintele sindicatului asistentelor şi moaşelor din Polonia, care cere creşterea salariilor. Un venit mediu în Polonia este de 825 de euro, însă asistentele câştigă între 330 şi 775 de euro, în funcţie de experienţă.
În Ungaria, de unde au plecat peste 2.600 de medici din 2004, potrivit statisticilor oficiale, cei care au rămas câştigă aproximativ 350 de euro pe lună.
Anul acesta, Asociaţia medicilor din Letonia semnala faptul că s-a triplat numărul medicilor care şi-au găsit de lucru în afara ţării. În ţările baltice, salariile din sănătate sunt tot mici, iar chirurgii, de exemplu, nu câştigă mai mult de 800 de euro pe lună.
Ministrul bulgar al sănătăţii, Anna-Maria Borissova, anunţa în luna aprilie că ţara nu are nici măcar jumătate din numărul de asistente de care are nevoie. 'În fiecare zi, un medic pleacă din ţară pentru a lucra în afară', susţine ea, şi apreciază că acest exod este o catastrofă pentru sectorul sanitar bulgar. În această ţară, medicii rezidenţi câştigă în medie 250 de euro pe lună.
Mulţi medici şi asistenţi medicali vor ca guvernele să crească bugetul în acest sector. Alţii au introdus metode controversate - aşa cum este cererea plăţii transportului pacienţilor la consultări, şi de la medici, transportul în ambulanţe. ªi unii s-au gândit la programe de coplată ori impozite speciale. Însă criza financiară afectează în continuare cheltuielile publice din multe state, astfel că mulţi experţi spun că este improbabil ca guvernele să aibă la dispoziţie zecile de miliarde de euro de care este nevoie pentru a creşte salariile medicilor, aşa cum cer aceştia./Agerpres/