Procreerea asistată medical prezintă risc crescut de malformaţii
Astfel de malformaţii apar la 2-3% dintre copiii născuţi în mod normal. 'Nivelul ridicat de malformaţii se referă mai ales la afecţiuni cardiace, ale sistemului uro-genital şi se observă mai mult la băieţi', a explicat ea într-un comunicat.
Printre cazurile de gravitate mai mică, se numără angiomul sau apariţia unor tumori cutanate sau subcutanate benigne. Ultimele afectează mai multe fetele decât băieţii. 'În Franţa există circa 200 000 de naşteri prin PAM; ca atare, incidenţa ridicată a malformaţiilor în rândul acestor copii constituie o problemă de sănătate publică', a spus dna Viot. 'Este important ca toţi medicii să fie informaţi de aceste riscuri', a adăugat ea.
Se pare că vârsta părinţilor cu copii malformaţi nu este un factor determinant, potrivit studiului. Cercetătorii precizează totuşi că nu s-a stabilit oficial dacă nivelul mai ridicat de malformaţii se datorează exclusiv tehnicilor de PAM sau dacă acestea sunt de natură genetică şi au sărit generaţia părinţilor.
Cea mai răspândită tehnică de procreere asistată medical este fecundarea in-vitro şi injectarea intra-citoplasmică a spermei. ªi stimularea hormonală a ovulaţiei este una din tehnicile folosite. 'În prezent, rata infertilităţii creşte şi tot mai multe cupluri trebuie să recurgă la PAM pentru a avea copii. Este vital ca noi să facem tot ce se poate pentru a descopri cauzele malformaţiilor care-i afectează pe aceşti copii', a încheiat dna Viot./Agerpres/