Mozzarella implicată într-un nou scandal de siguranţă alimentară
Mostre din mozzarella cu pricina au fost trimise la laboratoare care în mod normal se ocupă cu teste antidoping în sport pentru a vedea dacă nu cumva s-ar putea detecta substanţe străine în produsul alimentar. Ministrul italian al sănătăţii, Ferruccio Fazio, a alertat autorităţile germane şi Comisia Europeană despre mozzarella aparent colorată, potrivit ministerului, care precizează că, deocamdată, n-au fost raportate cazuri de îmbolnăvire. Testele de laborator au indicat că o bacterie, care ar fi putut ajunge în produs în ultima fază a fabricării acestuia, este cauza pentru care mozzarella respectivă se albăstrea la deschidere. Societatea care vindea pe piaţa italiană lotul respectiv de mozzarella a colaborat cu carabinierii NAS, specializaţi în combaterea contrafacerilor de produse alimentare, astfel că s-a reuşit retragerea rapidă din magazine a tuturor produselor de "mozzarella ştrumfilor", cum a fost imediat denumită din cauza culorii albastre. Autorităţile italiene studiază posibilitatea de a deschide o anchetă prin care să fie traşi la răspundere responsabilii societăţii din Germania.
Acest caz vine după scandalul internaţional izbucnit în urmă cu doi ani în jurul mozzarellei de bivoliţă, specialitate din zona Napoli, care a fost oprită temporar de la comercializare de mai multe ţări străine după ce în unele produse s-a descoperit o mare cantitate de dioxină cauzată de hrănirea animalelor pe păşuni foarte poluate. Sectorul producţiei de mozzarella de bivoliţă din zona Napoli şi-a revenit acum complet după scandalul din urmă cu doi ani, în prezent oferta de lapte nu acoperă cererea de producţie, dar Luigi Chianese, preşedintele consorţiului de producători de mozzarella de bivoliţă din zonă, se teme de alte eventuale daune de imagine produse de cazul "mozzarellei ştrumfilor". El a ţinut să sublinieze că aceasta era produsă din lapte de vacă, fiind vorba de un produs de calitate scăzută, recomandându-le consumatorilor interesaţi de calitate să evite confuzia dintre produsul tradiţional din lapte de bivoliţă, fabricat exclusiv în zona Napoli, şi replicile acestuia. Legea stipulează că mozzarella tradiţională trebuie să conţină cel puţin 50 % lapte proaspăt de bivoliţă, însă sunt frecvente cazurile în care cea contrafăcută este realizată chiar din lapte praf.
Pe de altă parte, asociaţia naţională Coldiretti, a producătorilor agricoli, a precizat că pe piaţa din Peninsulă jumătate din mozzarella (brânza preferată a italienilor, consumată de 60 % dintre aceştia) este făcută din lapte sau produse lactate provenite din străinătate. Astfel că ministrul Galan i-a cerut Camerei Deputaţilor să urgenteze adoptarea legii referitoare la etichetarea produselor agroalimentare în legătură cu originea materiei prime din care sunt fabricate, pentru a se oferi o garanţie în plus consumatorilor, iar Paolo Russo, preşedintele Comisiei de agricultură a Camerei, a promis să se răspundă pozitiv, deoarece Italia este inundată de produse agricole ale căror etichete pretind a fi fabricate după metodele tradiţionale din Peninsulă, însă în realitate sunt făcute în străinătate în condiţii improprii. Astfel de produse sunt comercializate însă şi pe pieţe externe, deteriorând imaginea produselor tradiţionale realizate de producătorii italieni, care pun mare preţ pe standardele de calitate.
Conform autorităţilor italiene, în perioada 2008-2009, în Peninsulă au crescut cu 38 % cazurile de produse alimentare contrafăcute, realizându-se din această activitate ilegală o cifră de afaceri de peste un miliard de euro anual. Printre produsele cele mai vizate de denunţurile asociaţiilor producătorilor italieni profesionişti sunt, pe lângă lactate, uleiul de măsline, vinul, orezul şi conservele de roşii şi produse tomate. Carabinierii NAS au confiscat chiar "ulei de măsline extravirgin", care este de trei ori mai scump decât uleiul de floarea soarelui, fiind însă contrafăcut la scară largă din ulei comun colorat cu clorofilă. Pe piaţa italiană consumatorii neatenţi se pot trezi că au cumpărat "vin fără struguri", realizat din alcool şi zahăr, fiind înregistrat un caz când pentru compoziţia acestuia erau folosite şi acid clorhidric, şi acid sulfuric. /Agerpres/