CNAS: cine doreşte să afle preţul medicamentelor să caute pe internet
Lista finală se va cunoaşte săptămâna viitoare. Directorul CNAS spune că lista în fapt va rămâne aceeaşi, diferit va fi însă modul de calcul. Dorin Ionescu susţine că şi terapiile mai ieftine au acelaşi efecte benefice pentru bolnavi.
Pe de altă parte, reprezentanţii Companiilor farmaceutice dar şi reprezentanţi ai asociaţiei de pacienţi au spus că sunt medicamente la care preţurile cresc foarte mult. Astfel cei de la Asociaţia Pacienţilor cu Hepatită spun că vor plăti între 1.000 şi 1.500 de lei pentru un medicament. Directorul executiv al CNAS a precizat că pentru programele naţionale de sănătate şi cele pentru bolnavii cronici nu se introduce noua modalitate de calcul.
La rândul său, dr Adina Geană, a precizat că programele naţionale de sănătate vor fi finanţate în limita fondurilor, adică pentru anul acesta pentru aproximativ nouă luni. Reprezentanţii casei spun că toate aceste măsuri au fost luate pentru că au fost cheltuiţi mulţi bani pe medicamente fără ca sănătatea pacienţilor să se îmbunătăţească şi trebuie făcut ordine în sistem.
Ei au mai spus că pacienţii care vor să afle costurile pentru noile medicamente să folosească calculatorul şi să intre pe situl casei, susţinând că şi cei din cele mai îndepărtate sate pot să apeleze la calculatoarele din şcoli sau de la primării. Dr. Dorin Ionescu nu a putut să avanseze un număr al pacienţilor care vor trebui să plătească în plus pentru medicamente şi niciun număr al medicamentelor care vor avea coplată.
Reprezentanţii pacienţilor s-au retras de la dezbateri, subliniind că acesta este un genocid pentru că spun ei 'pe banii noştri nimeni nu are dreptul să decidă cum şi cât trăim'. O altă problemă ridicată de participanţi a fost modul de calcul al medicamentelor care este nedescifrabil./Agerpres/