Prima eliberare de grefă de sânge placentar pe plan naţional
'Suntem deosebit de emoţionaţi că, în sfârşit, putem spune cu mâna pe inimă că sângele placentar într-adevăr salvează vieţi. Ne responsabilizează foarte mult această premieră în viaţa Cord Blood Center, dar şi în întreaga lume medicală din România. Sperăm că, începând de astăzi, prin puterea exemplului, din ce în ce mai mulţi părinţi de la noi din ţară să conştientizeze importanţa asigurării vieţii şi sănătăţii copiilor lor', a declarat dr. Tudor Panu, director general Cord Blood Center Ro.
Transplantul cu celule stem în cazul Decu este de tip fraternar. Intervenţia, bazată pe transplantarea celulelor stem provenite de la Maria, surioara lui Vladuţ de numai 1 an şi 2 luni va avea loc la sfârşitul anului 2010, la o clinică privată din Italia.
'În România, se apreciază că, în prezent, sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care suferă de boala Hodgkin, la care se adaugă cei 370 de copii cu betatalasemie majoră. Mulţi dintre aceşti copii bolnavi ar putea fi salvaţi, la fel ca în cazul lui Vlăduţ Decu, în urma unui transplant cu celule stem', a adăugat dr. Tudor Panu.
Specialiştii de la Cord Blood Center sunt primii care au introdus pe piaţa medicală românească serviciul de procesare şi stocare a sângelui placentar, în 2006, şi totodată prima companie privată case a deschis două bănci de celule stem, la Cluj în 2008 şi la Bucureşti în 2009. Peste 20.000 de familii au apelat până în prezent la această companie în scopul asigurării sănătăţii copiilor lor.
'Grefa de sânge placentar poate fi folosită în tratarea a peste 70 de boli de sânge maligne şi non-maligne. Sângele placentar este folosit ca grefă pentru transplant din anul 1988 când s-a efectuat primul transplant cu o grefă din sânge placentar la un copil cu anemie Fanconi, la Paris, de către medicul dr. Eliane Gluckman', a subliniat dr. Sergiu Habago. Acesta a menţionat că pentru stocarea de celule stem din sânge placentar sunt necesare 70 de mililitri de sânge. Dr. Habago a subliniat că din păcate a crescut contaminarea sângelui de la 1% la început în 2006 la 3% în ultimii ani, iar acum se constată din nou o scădere a contaminării. El a adăugat că această contaminare există în toate ţările care au astfel de bănci ajungând până la 6%.
Dr.Habago spune că ar trebui făcute o serie de modificări în legislaţie. 'Numărul recoltărilor de celule stem în România se cifrează probabil la aproximativ 5%, a reliefat dr. Habago. Costul pentru recoltare, transport, procesare este în România de 3.270 de lei, iar pentru depozitare se plăteşte anual 140 de lei', a precizat medicul.
Până în prezent, la nivel mondial, s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu grefe de celule stem din sângele placentar. Cord Blood Center RO beneficiază de expertiza partenerilor din Slovacia - Eurocord Slovacia, organizaţie care pregăteşte transplanturi pentru schimburi internaţionale încă din anul 1997 şi care se clasează printre primele cinci bănci de sânge placentar, înfiinţate la nivel mondial.
/Agerpres/