Recomandări ale MS pentru perioada de caniculă
Alcoolul (inclusiv bere sau vin) nu trebuie consumat deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Specialiştii din Ministerul sănătăţii recomandă ca în cazul expunerii la soare la orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Totodată, medicii atrag atenţia ca persoanele vârstnice şi copiii să consume în mod regulat lichide chiar dacă nu le este sete şi să fie supravegheaţi. Pentru sugari si copiii mici este recomandat realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Să nu se modifice alimentaţia prin introducerea de noi alimente, alimentarea copilului cu lapte ori de câte ori solicită. Totodată, se recomandă îmbrăcăminte lejeră cu hăinuţe din materiale textile, materiale textile vegetale comode, nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap.
La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică. O atenţie deosebită trebuie acordată condiţiilor de igienă. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă ca preşcolarilor să li se facă duşuri cu apă la temperatura camerei.
Pentru copiii aflaţi în tabere se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare, alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor, copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe. Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoţitorului.
Persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice se vor hidrata corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi, alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete, consumul numai cu alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului.
Persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente şi de asemenea menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3-4 duşuri pe zi.
Meteorologii au emis, duminică, o atenţionare de cod galben de temperaturi ridicate valabilă de luni, ora 12.00, până marţi, la ora 18.00, pentru jumătatea de sud a ţării, unde vremea se va menţine caniculară după-amiază.
Atenţionarea vizează 19 judeţe din ţară şi Bucureştiul. În intervalul menţionat, vremea se va menţine călduroasă, caniculară după-amiaza în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi în partea continentală a Dobrogei, unde temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade.