Radiaţiile ultraviolete, la un nivel periculos pentru sănătate
Indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului. Se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete, în condiţiile în care cerul este senin.
Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui, albedoul suprafeţei terestre (raportul dintre radiaţia solară reflectată de Pământ (inclusiv atmosfera) şi radiaţia solară incidentă), aerosoli. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite în zile diferite în aceeaşi localitate, sau în aceeaşi zi în localităţi diferite.
La determinarea lui se ţine cont de lungimile de undă ale radiaţiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umană (100nm - 400nm). Indicele UV indică relativ gradul de risc prin expunerea la radiaţia ultravioletă (UV). Scara indicelui este de la 0 la plus 11. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru afectarea pielii şi a ochilor.
Algoritmul pentru calculul acestui indice UV în condiţii de cer senin a fost dezvoltat de consorţiul internaţional de institute de cercetare numit 'Satellite Application Facility on Ozone and Atmospheric Chemistry Monitoring' (O3M-SAF) aflat sub egida Organizaţiei Europene pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT). /Agerpres/