Cseke Attila sugerează angajarea firmelor private pentru managementul spitalelor preluate
'Dl. Cseke ne-a prezentat ordonanţa de urgenţă privind descentralizarea spitalelor şi ne-a spus că, după ce va apărea în Monitorul Oficial, la scurt timp o să fie elaborat şi un model de contract între Consiliul Judeţean - Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi se va trece la preluarea spitalelor de către CJ-uri. Dar aceasta cu închiderea tuturor datoriilor istorice, până în luna martie 2010', a spus Lokodi.
Preşedintele CJ Mureş a spus că spitalele care au făcut datorii după luna martie - cum este şi cazul Spitalului Clinic Judeţean Mureş care a acumulat după această perioadă datorii de aproximativ 5 milioane de lei - vor fi preluate cu datoriile respective.
'Noi va trebui să preluăm spitalul cu datorii mari. De la începutul anului aici au fost achiziţionate medicamente foarte scumpe, iar facturile nu sunt achitate. Medicamentele există, lucrările sunt executate, însă nu sunt plătite. (...) CJAS nu prea este încântată să deconteze aceste medicamente', a subliniat Lokodi.
Potrivit preşedintelui CJ Mureş, ministrul Attila Cseke a mai afirmat că o altă soluţie pentru finanţarea spitalelor care trec în administrarea autorităţilor locale şi judeţene ar fi concesionarea unor secţii.
Preşedinţii de Consilii Judeţene în frunte cu Liviu Dragnea, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, au formulat o serie de propuneri de completare a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării, pe care Attila Cseke le-a reţinut.
Conform deciziei luate în şedinţa de Guvern de miercuri, bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu sumele necesare pentru plata obligaţiilor peste termenele de scadenţă înregistrate până la data de 31 martie 2010 de către unităţile sanitare cu paturi.Ministerul Sănătăţii susţine că prin achitarea datoriilor unităţilor sanitare se creează premisa unui 'nou început cu responsabilitatea aferentă' şi prevenirea unui blocaj al sectorului spitalicesc din cauza facturilor neachitate peste termenul de scadenţă.
Reuniunea UNCJR de la Sovata era programată să se desfăşoare de vineri până duminică, însă aceasta s-a încheiat în prima zi, ca urmare a faptului că alţi miniştri invitaţi, printre care şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, nu au venit.