Cancerul de col uterin poate fi prevenit
Atât carcinomul de col, cât şi leziunile precursoare acestuia se dezvoltă ca urmare a unei infecţii virale produse de virusul HPV (Human Papilloma Virus), care se transmite prin contact tegumentar în regiunea genitală.
Reducerea incidenţei şi implicit a mortalităţii se poate realiza prin două metode: profilaxia primară, care previne cauza de apariţie a cancerului (vaccinarea), şi profilaxia secundară, care depistează precoce leziunile deja apărute (test Babeş-Papanicolau - prin program de screening organizat sau screening oportunist).
Vaccinarea are drept scop prevenirea dezvoltării unei infecţii persistente cu HPV, care ar putea duce în timp la dezvoltarea unei leziuni a colului uterin. Cele două tipuri de vaccinuri disponibile în România au o eficienţă de aproape 100% împotriva subtipurilor 16 şi 18 de HPV, responsabile de apariţia leziunilor precursoare cu grad înalt de malignitate şi a 70% din carcinoamele invazive de col uterin.
În prezent, în România se desfăşoară un program naţional de vaccinare gratuită anti-HPV a femeilor şi fetelor cu vârsta peste 12 ani. Programul se derulează până la finalul anului 2010.
Aproximativ 60.000 de fete şi femei au fost deja vaccinate cel puţin cu prima doză din totalul de trei ale schemei complete necesare. În acest moment sunt aproape de epuizare stocurile din unele judeţe, cum ar fi Harghita, Vrancea, Brăila, Timiş.
Prof. dr. Simona Stolnicu de la Universitatea de Medicină Târgu Mureş organizează, în perioada 7 - 9 iunie, o conferinţă naţională de patologie ginecologică. Cu această ocazie, specialişti din ţară în citopatologie, obstetrică-ginecologie, oncologie, medici de familie vor fi informaţi cu privire la cele mai recente descoperiri în domeniul patologiei cervicale, al screeningului şi depistării precoce a carcinomului cervical, precum şi al vaccinării anti-HPV.
De asemenea, se va organiza şi o masă rotundă pe tema vaccinării anti-HPV de către una din firmele producătoare de vaccin, moderată de conf. dr. Lucian Puşcaşiu de la UMF Târgu Mureş.
Cancerul de col uterin reprezintă una dintre puţinele tumori maligne la care se ştie care este agentul etiologic (HPV) şi la care există şi un vaccin împotriva infecţiei cu HPV. /Agerpres/