Un studiu relevă o legătură între expunerea la pesticide şi ADHD
În aceste condiţii o echipă de cerctători de la Universităţile Montreal şi Harvard, condusă de Maryse Bouchard, din Montreal, au examinat relaţia potenţială între ADHD şi expunerea la un tip de pesticide toxice numite organofosfaţi.
Echipa a analizat nivelul reziduurilor de pesticide în urina a peste 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, şi a descoperit că subiecţii cu cele mai mari niveluri de dialkyl-fosfaţi, un produs secundar al pesticidelor conţinând organofosfaţi, au avut cea mai mare incidenţă de ADHD. Per ansamblu, cercetătorii au descoperit o creştere cu 35% a ratei probabilităţii de a face ADHD cu fiecare creştere de 10 ori a nivelurilor de pesticid în concentraţia urinei.
Efectul s-a constatat chiar şi la copiii care aveau o expunere foarte limitată la respectivele pesticide: astfel, copiii care aveau în urină un nivel sub medie al celui mai comun metabolit al pesticidului aveau posibilitatea de două ori mai mare de a manifesta simptome ale AHDH decât cei cu un nivel nedetectabil.
Studiul echipei conduse de Bouchard este primul care vede în pesticidele conţinând organosfosfaţi un potenţial contributor la apariţia ADHD la copii. Cu toate acestea, cercetătoarea susţine că studiul relevă doar o asociere, nu o legătură cauzală directă între expunrea la pesticide şi dezvoltarea bolii.
Pe de altă parte, se ştie că organosfosfaţii afectează conexiunile nervoase din creier, acesta fiind de astfel modul în care îşi fac efectul pesticidele. Substanţa chimică afectează un transmiţător neuronal - acetilcolinesteraza - un defect care apare şi la copiii diagnosticaţi cu ADHD. Chiar dacă studiul lui Bouchard nu a determinat metoda exactă de expunere la pesticide a participanţilor la cercetare, cel mai probabil aceştia au ingerat chimicale prezente în alimente, spre exemplu mâncând fructe care au fost tratate cu pesticide în timpul creşterii. De altfel, autorii cercetării atrag atenţia că potrivit unui studiu al U.S. Pesticide Residue Program, organofosfaţii au fost detectaţi în 28% din coacăzele îngheţate şi în 19% din ţelina testată pentru a detecta prezenţa pesticidelor. /Agerpres/