Studiu neconcludent privind legătura dintre telefonul mobil şi cancerul la creier
Studiul, care a durat 10 ani şi care a fost efectuat de World Health Organization's International Agency for Research on Cancer, a ajuns la concluzia că există unele ''sugestii'' că folosirea intensă a telefonului mobil ar putea creşte riscul de gliom, dar unele ''influenţe şi erori ar împiedica o interpretare cauzală'' ce ar putea da vina direct pe radiaţiile de la telefonul mobil pentru apariţia unei tumori pe creier. Folosirea intensă a telefonului mobil se referă la o durată de sau mai mare de 30 de minute de convorbiri pe zi.
Autorii studiului au recunoscut că o posibilă sursă de inexactităţi ar fi faptul că participanţilor li s-a cerut să-şi amintească cât de mult şi la ce ureche şi-au ţinut telefoanele mobile în ultimul deceniu. Rezultatele în cazul unor grupuri de subiecţi au arătat că folosirea telefonului mobil pare să fi înlesnit apariţia riscului de dezvoltare de cancer, descris uneori de către cercetători ca fiind ''neplauzibil''. Autorii studiului sunt de părere că sunt necesare cercetări în continuare înainte de a trage concluzia că nu există nici o legătură între radiaţiile provenite de la telefonul mobil şi cancerul la creier. Folosirea de către oameni a telefoanelor mobile a suferit schimbări considerabile de la demararea studiului în 2000, afirmă autorii lui.
Cercetătorii intenţionează, de asemenea, să studieze faptul dacă folosirea telefonului mobil sporeşte riscul de apariţie a tumorilor în zona urechii, la nervul acustic, şi a glandei parotide, unde se produce saliva. Un studiu separat va urmări care sunt efectele folosirii telefoanelor mobile de către copii, despre care se crede că sunt mult mai predispuşi la efectele rediaţiilor.
Studiul, care va fi publicat marţi în International Journal of Epidemiology, a fost redactat de către cercetători din 13 ţări, inclusiv din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania şi Japonia, dar nu şi din Statele Unite ale Americii /SUA/. În cadrul lui au fost intervievaţi 12.848 de participanţi, din care 5.150 aveau fie meningioame, fie glioame. AP menţionează că aproximativ un sfert din suma de 19,2 milioane de euro /23,98 milioane de dolari/ necesară pentru efectuarea studiului a fost oferită de industria de telefonie mobilă.
Operatorii reţelelor de telefonie mobilă şi companiile pentru accesorii de telefoane mobile au anticipat puternic rezultatete studiului, care ar fi putut ameninţa dezvoltarea rapidă a afacerilor lor. Potrivit International Telecommunication Union, la sfârşitul anului 2009, în lume erau circa 4,6 miliarde de abonamente de telefonie mobilă, comparativ cu circa un miliard în 2002. /Agerpres/