Medicii germani s-au săturat de salarii proaste
Medicii au însă pârghia în mână în următorii ani, în condiţiile în care circa 5.000 de locuri la spitale au rămas neocupate iar situaţia se înrăutăţeşte rapid. Acum trei ani, 28,4 la sută din spitale aveau probleme în ce priveşte ocuparea locurilor de muncă, în timp ce anul trecut procentajul a ajuns la 80 la sută, aşa cum reiese din ancheta efectuată de Institutul German pentru Spitale. Deja de multă vreme spitalele îşi vânează reciproc doctorii iar ziarul medicilor publică săptămânal locuri de muncă libere la spitale şi clinici. Situaţia se va înrăutăţi în anii următori, când o mare parte din medici vor ieşi la pensie. Este ceea ce dă putere sindicatului, care poate acum stimula concurenţa dintre clinicile publice, private şi ale bisericilor.
Prin lipsa lor de acţiune şi necunoaşterea totală a realităţii, angajatorii îi alungă pe medici din spitalele publice, avertiza şeful sindicatului, Rudolf Henke. În condiţiile în care munca de medic este mai atractivă în alte părţi, angajatorii sunt presaţi să crească salariile pentru a rămâne competitivi. Pe piaţă se poate vedea deja acum ce salarii pot pretinde medicii pentru munca lor. Anii trecuţi, firmele de recrutare au apărut ca ciupercile, intermediind medici care lucrează cu ziua la spitale şi cabinete, contra unui onorariu. Cererea a devenit mai mare decât era înainte, afirma directorul executiv al agenţiei de recrutare pentru medici Doc-to-rent, Steffen Schueler, ceea ce stimulează salariile. Onorariile medicilor care activează ca liber profesionişti, plătiţi pe oră cu până la 100 de euro, ajung să le depăşească pe cele ale medicilor cu contract fix, se plângea preşedintele camerei medicilor din regiunea Westphalen-Lippe, Theodor Windhorst. Din acest motiv, unii medici specialişti cu contract fix prind gustul şi renunţă la angajarea nedeterminată.
În astfel de condiţii, solicitarea preşedintei Uniunii Naţionale a Caselor de Asigurări, Doris Pfeiffer, de a nu creşte salariile medicilor şi cheltuielile spitalelor pare o utopie. Sindicatul ştie şi el acest lucru şi ameninţă că, în caz că va fi nevoie, va face şi de data aceasta uz de toate mijloacele, pentru ca angajatorii să vină cu o ofertă acceptabilă. Pentru medici şansele sunt bune şi urmează ani graşi. /Agerpres/