Specialiştii reamintesc: micul dejun este cea mai importantă masă
Cu toate acestea, prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet 'prof. dr. N. Paulescu', spune că este important ca oamenii să menţină un echilibru între aport şi consum, pentru că orice dezechilibre pot duce la o serie de patologii precum bolile cardiovasculare, diabetul şi obezitatea.
Medicul spune că cerealele integrale asigură necesarul de energie pentru prima parte a zilei, constituie o sursă importantă de fibre alimentare, au un conţinut redus de grăsime, index glicemic mic, ceea ce înseamnă că produc o creştere uşoară a glicemiei fără să determine un răspuns mare al pancreasului şi sunt sărace în sare sau sodiu.
Potrivit aceluiaşi studiu Omnibus, pentru aproape 2 români din 10 micul dejun ar putea fi luat şi la locul de muncă. Românii au descris micul dejun ideal ca având în componenţa sa lapte, fructe şi legume, dar şi alte produse lactate şi cereale. 'Comportamentul alimentar este influenţat şi de alţi factori - foamea sau saţietatea. Dar o alimentaţie echilibrată înseamnă distribuţia aportului de energie în trei mese principale şi maxim 2 - 3 gustări sănătoase', a explicat prof. dr. Gabriela Radulian./Agerpres/