Peste 90% dintre accidentele copilului se produc în familie
Următorul pas în tratarea pacientei îl reprezintă intervenţiile chirurgicale seriate, însă acestea se vor desfăşura doar după stabilizarea stării sale generale, nutriţionale şi imunologice, informează un comunicat al spitalului.
Până în acest moment, în acest caz, s-au efectuat investigaţii, tratament local şi tratament general complex, de susţinere metabolică, imună şi hematologică corespunzător stadiului actual şi gravităţii iniţiale a leziunilor de arsură.
Acesta nu este un caz singular, numai în ultimele două săptămâni fiind spitalizate şi două cazuri de extremă gravitate - adolescenţi cu arsuri extensive prin curent electric voltaj înalt ( linii electrice de cale ferată), care se află în tratament chirurgical şi general complex.
De asemenea, au fost aduşi de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii de către SMURD şi doi copii de vârstă mică cu fenomene severe de insuficienţă respiratorie. Starea pacienţilor era cauzată de aspirarea de corpi străini în căile respiratorii. Aceştia au fost operaţi de urgenţă şi salvaţi.
'Accidentele copilului sunt în foarte mare proporţie uşor de prevenit şi de anticipat. Peste 60% din cazuri afectează copiii de vârstă mică. Peste 90 % din cazuri se produc în familie, în prezenţa părinţilor şi a rudelor apropiate. Accidentele reprezintă principala cauză de prezentare de urgenţă a copiilor la spital şi principala cauză de deces şi invaliditate la copil', a explicat managerul unităţii prof. dr. Dan Enăchescu.
Un procent semnificativ din traumatismele complexe: arsurile, intoxicaţiile, aspiraţiile de corpi străini poate pune viaţa în pericol. De asemenea, acestea presupun îngrijiri medicale complexe, laborioase şi de lungă durată.
'Pe site-ul spitalului nostru - www.spitaluldecopii.ro - puteţi găsi o broşură sumativă cu datele esenţiale ce trebuie comunicate părinţilor în legătură cu prevenirea accidentelor copilului şi respectiv un set de prezentări care focalizează pe problema extrem de complexă a arsurilor la copil şi a principiilor de prevenire, pe tip de etiologie :
http://www.spitaluldecopii.ro/public/brosura.pdf sau http://www.spitaluldecopii.ro/ prevenirea-accidentelor-copiilor/', recomandă prof. dr. Dan Enăchescu.