Băsescu închide 200 de spitale din întreaga ţară
Ministerul Sănătăţii are mai multe puncte convenite cu Banca Mondială în cadrul negocierilor avute în anii 2009 şi 2010. Dintre acestea rămâne în continuare ca prioritate realizarea procesului de descentralizare a unităţilor sanitare cu paturi. Proiectele de acte normative privind descentralizarea se află încă de luna trecută în dezbatere publică pe site-ul ministerului.
De asemenea, tot ca obiective principale pentru această vară sunt elaborarea criteriilor de clasificare a spitalelor în 4 categorii, conform Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Sănătate, precum şi eficientizarea spitalelor prin reorganizare, acolo unde este cazul, în centre de asistenţă socială, cămine de bătrâni sau alte forme care să corespundă nevoilor comunităţilor locale. Ca o măsură de eficientizare, chiar astăzi s-a aprobat reducerea unui număr de 9300 de paturi din unităţile sanitare.
“După 4 luni de mandat susţin în continuare, şi cred eu fără să greşesc, că soluţia ce trebuie implementată imediat pentru revigorarea sistemului sanitar o reprezintă descentralizarea acestuia. În niciun caz nu consider că este oportun ca în aceste zile să punem lacătul pe poarta spitalului şi să disponibilizăm personal medical, şi aşa insuficient. Descentralizarea trebuie realizată şi ea va duce spitalul către decizia comunităţii locale, adică a cetăţeanului”, a declarat ministrul Sănătătţii, Cseke Attila.