Mortalitatea în rândul adulţilor dezvăluie diferenţele între ţări în privinţa sănătăţii
În general, sunt înregistrate progrese mai ales la femei. În 40 de ani, între 1970 şi 2010, mortalitatea prematură la adulţi a scăzut cu 34% la femei şi cu 19% la bărbaţi. În această perioadă, diferenţa între sexe a crescut cu 27%.
Franţa, ţară care se situa în 1990 printre primele din lume în privinţa ratei mortalităţii feminine pe segmentul de vârstă 15-59 de ani - locul 12 -, a coborât pe locul 23 în 2010. Mortalitatea prematură la bărbaţi rămâne printre cele mai ridicate din Europa (locul 34).
Nici situaţia din Statele Unite nu este strălucită: locul 34 în 1990 în privinţa mortalităţii feminine şi 41 la mortalitatea în rândul bărbaţilor, dar numai locul 49 (femei) în 2010 şi 45 (bărbaţi), în urma Europei occidentale şi a unor ţări ca Tunisia, Chile, Albania şi mult după Canada. Rusia a coborât de pe locul 43 în 1990 (mortalitate prematură în rândul femeilor) pe locul 121, în timp de China ocupă locul 72 (la femei) şi 59 (la bărbaţi). Numai trei ţări - Suedia, Olanda şi Norvegia - şi-au păstrat poziţiile în 'top ten' al statelor care înregistrează cele mai mici rate ale mortalităţii în rândul bărbaţilor între 1970 şi 2010.
Diferenţele se explică prin diverşi factori, printre care fumatul, creşterea incidenţei hipertensiunii şi a obezităţii în ţările care se dezvoltă, dar şi SIDA. Studiul, condus de Christopher Murray de la Institut for Health Metrics and Evaluation din Seattle, se bazează pe indicatori mai variaţi decât cei care se folosesc în mod obişnuit. 'Numai 26% din populaţia mondială trăieşte în ţări cu înregistrări complete de stare civilă' (naşteri, decese) şi, până acum, mortalitatea la adulţi a fost adesea doar o formă de extrapolare pornind de la cifrele privind moralitatea infantilă, arată cercetători japonezi în revista citată./Agerpres/