
Un număr de 19 donatori aflaţi în moarte cerebrală, dar şi mai mulţi donatori în viaţă au permis realizarea, de la începutul anului, în România, a 15 transplanturi de ficat, patru de inimă şi 60 de rinichi, a declarat pentru Agerpres coordonatorul naţional pentru transplant, dr. Victor Zota. 'Pentru a avea cât mai mulţi donatori, este important să avem cât mai multe secţii pregătite. Avem 41 de secţii de terapie intensivă mari, dar numai şase-şapte sunt implicate
în activitatea de transplant. Pe de altă parte, trebuie să fie plătiţi banii pentru cheltuielile cu donatorii. Un lucru important care lipseşte în România este coordonatorul de transplant intraspitalicesc', a explicat dr. Zota.
El a arătat că foarte importantă este şi discuţia cu familia donatorului, care este foarte dificilă, România fiind una dintre cele patru ţări europene a căror legislaţie nu prevede acordul prezumat. Pe listele de aşteptare pentru transplant se află un număr mare de pacienţi, aproximativ 3.500, pentru inimă, ficat, rinichi, măduvă, ţesuturi. Dr. Victor Zota a accentuat asupra importanţei pe care o are înţelegerea ideii de transplant pentru salvarea de vieţi omeneşti.
În 2008, România a avut cea mai mare rată de creştere din lume în ceea ce priveşte realizarea de transplanturi, 65%, pentru ca apoi să scadă la aproape jumătate.